Wednesday, July 15, 2009

Ijtimak Malaysia - Karkuzari 4

Amsterdam


Alhamdulillah, syukur pada Allah, ijtimak kita telah berlangsung dengan baik. Semoga segala penat lelah kita diterima Allah.

Secara keseluruhan, karkuzari dari jitimak lebih kurang macam ni
(kalau salah, tolong betulkan aku);

Kehadiran berdaftar 80,000 orang tempatan & 7,200 orang dari negara luar.
(aku rasa orang yang datang tak berdaftar 30% - 50% lagi)

Jemaah keluar selepas ijtimak;
  • Ulama keluar 1 tahun - 4 jmh
  • 4 bulan negara jauh - 6 jmh
  • 4 bulan negara jiran - 1 jmh
  • 4 bulan jln kaki - 1 jmh
  • 4 bulan IPB - 27 jmh
  • 4 bulan dlm negeri - 7 jmh
  • 2 bulan n jauh - 1 jmh
  • 2 bulan jln kaki - 4 jmh
  • 2 bulan dlm negeri - 6 jmh
  • 40 hari negara jiran - 15 jmh
  • 40 hari dlm negeri - 157 jmh
  • Jumlah keluar selepas ijtimak - 229 jmh
  • Jemaah keluar sebelum ijtimak - 953 jmh
  • Jemaah luar negara - 93 jmh (40 negara)

Elders2 kita begitu gembira dengan ijtimak kita ni. Gembiranya mereka, mudah2an sebagai tanda gembiranya Allah kepada kita.
  • Maulana Saad ada menghubungi syura Malaysia dan menyampaikan salamnya pada kita. Dia menyatakan kegembiraannya dan tak pernah rasa gembira macam ni sebelumnya. Semasa bayan Maghrib, beliau rasa dadanya telah dibuka dengan luas dan dapat ilham yang begitu baik dari Allah.
  • Maulana Zubir melalui prof. Abr Rahman juga mengucapkan salam pada kita.
  • Hj Abd Wahab apabila ditanya apa perasaan beliau selepas ijtimak? Beliau tanya berapa jemaah yang keluar sebelum & selepas ijtimak? Selepas diberitahu jumlah jemaah yang keluar, beliau kata "buhud acha.."
Penerimaan VIP (raja, PM, TPM, MB dsb) begitu baik sekali & harap ijtimak seperti ni dapat dibuat lagi.

Pejabat agama, polis, bomba dan petugas2 lain mengucapkan tahniah untuk ijtimak. Ijtimak dapat dibuat dengan aman dan teratur.

3 orang telah disyaki H1N1 tetapi didapati negatif dan dibenarkan keluar dari hospital.

Jemaah2 luar negara juga dapat dilayan dengan baik. Makan minum meraka dapat diatur sesempurna mungkin.


Usaha selepas ijtimak

Usaha ijtimak terbahagi kepada 3 iaitu sebelum, semasa dan selepas ijtimak.

Usaha selepas ijtimak sangat penting kerana hujan rahmat telah turun semasa ijtimak. Seperti tanah yang baru ditimpa hujan, sangat subur dan perlu diusahakan segera sebelum tanah menjadi keras.

Di mana2 pun kita pergi, orang akan memperkatakan tentang ijtimak. Sekurang2nya di dalam hati setiap orang Islam akan wujud rasa kepentingan usaha dakwah ini. Kalau kita ambik peluang untuk usaha ke atas mereka, maka satu revolusi akan berlaku di dalam umat ini.

Jadi sekarang bukanlah masanya untuk kita berehat!

Usaha yang perlu dibuat selepas ijtimak;
  • Orang yang beri azam untuk keluar selepas ijtimak tetapi tak dapat keluar, perlu usuli mereka.
  • Jumpa setiap orang, dalam setiap rumah, dalam setiap kampung. Sediakan mereka untuk keluar secara tunai.
  • Hidupkan masjid 24 jam dengan amalan masjid Nabi. Juga hidupkan amalan2 di dalam setiap rumah orang Islam.
  • Nusrah setiap jemaah yang datang. Gilir2kan orang untuk bersama jemaah supaya ahli jemaah gembira yang juga akan menggembirakan Allah.
  • Bangun malam untuk tahajud dan doa hidayat.
Semoga Allah terima aku dan korang semua untuk kerja dakwah ni.. amin..

9 comments:

  1. Syeikh, kita dapat keluarkan 229 jem lepas ijtima'. Tapi target kita 1000 jemaah lepas ijtima'...
    229 sikit tu bro... salah aku ler tu...

    teringat dulu, eldest selalu kata, jangan tengok berapa jemaah yang keluar, tapi berapa banyak jemaah yang tak keluar lagi niiii....

    ADUSSSS... salah aku lagi ni... bro ada jugak baru balik keluar negara jauh... aku ni... hari2 dok pulun dunia lagi ni....

    Doa karo..

    ReplyDelete
  2. aduh.... melepas ijtima... hopefully next year ada lagi!

    ReplyDelete
  3. malaysia target, 2000 jemaah sebelum dan selepas..
    kita masih hutang 800 jemaah...

    jadi kita kena tasykil 15 syaaban akan dtg ni..
    Insya ALlah...ana azam...doa karo...

    ReplyDelete
  4. TaminDhari,
    Ye.. ni semua memang salah ko..
    malu.. malu.. mane nak letak muka..
    pakai purdah la bro..

    Abang Ben,
    kalau ada lagi next year, ko kena khidmat jadi sound man..

    Abu Muaz Al-Labuwi,
    hari2 jangan miss 2½ jam.. insyaAllah boleh keluar 40 hari..

    ReplyDelete
  5. sebelum ni aku terlepas pandang usaha ni...selepas kedatangan jemaah sri lanka pada 15 syaaban tahun lepas...Allah bukakan hati aku...semoga diterima ALLAH..aku masih lagi belajar..dan masih tak semaju ko orang...rasa menyesal bila x buat usaha ni zaman kuliah dulu..

    ReplyDelete
  6. 40 hari sabah serawak takde dalam list bro? lepas ijtimak aritu ada jemaah tu

    ReplyDelete
  7. van qif;
    Selagi ada nyawa, masih belum terlambat. Macamana pun kita kena taubat sebab dah tinggalkan kerja ni..

    atap_aje;
    40 hari sabah sarawak dikira sekali dalam 40 hari dalam negeri.

    ReplyDelete
  8. salam,,tuan saya cari tuan di sri petaling,,ingat nk dengar khakhuzari dari tuan,,rupa2nya khakhuzari jemmaah ke albania dan mecedonia....bila tuan tangguh....wupsi kat ijtimak ka....

    ReplyDelete
  9. Anak Pendang Sekeluarga;
    Karkuzari 6 julai & wafsi 7 julai. Balik rumah dulu tengok apa yang patut. Pergi ijtimak 9 julai.

    ReplyDelete

komen pembaca sangat aku hargai.. makasey...

Daftar Beli Emas Public Gold

ADA 2 JENIS PEMBELIAN EMAS DI PUBLIC GOLD Cara 1  - Beli Emas Fizikal (dinar emas atau gold bar) secara tunai atau bulanan 4x atau bulanan 1...