Friday, February 15, 2008

Mari Mengundi

Masjid Cheng Ho

Dari Abu Hurairah ra meriwayatkan bahawa Rasulullah saw bersabda;
"Jikalau manusia mengetahui apa ganjaran azan dan berada di saf pertama dan tidak ada jalan lain untuk memperolehi azan dan berada di saf pertama kecuali dengan cara mengundi, nescaya mereka akan mengundi."
(HR Bukhari) *


(tulisan di bawah bukanlah terjemahan hadith)


Hai.. Nampaknya aku sendiri belum dapat amal hadith ni. Selalu datang lambat ke masjid. Bilal dah iqomat, barulah aku terhegeh-hegeh nak masuk saf. Bila la nak berubah!

Teringat satu hadis yang menceritakan tentang 3 kelas orang mukmin

Kelas pertama - bila azan, dia dah sedia ada dalam saf

Kelas kedua - bila azan, dia dalam persiapan untuk solat

Kelas ketiga - bila azan, dia tinggalkan semua kerja dan datang untuk solat


Orang kelas pertama ni di akhirat nanti mukanya bercahaya macam matahari.
Yang kelas kedua pulak mukanya bercahaya macam bulan dan kelas ketiga mukanya bercahaya macam bintang. Nampaknya aku kena upgrade! Tak kan macam tu je...

Ada pulak kawan aku kata tak ada kategori untuk kelas ke empat. Ye ke? Kalau macam tu kena usaha la supaya dapat masuk dalam salah satu dari tiga kelas di atas.

*******************************HABIS*******************************Dari Abu Musa ra berkata,

"Aku berjumpa Rasulullah saw bersama2 dua orang sepupuku. Seorang di antarannya telah berkata, 'Ya Rasulullah! Lantiklah kami menjadi amir disalah satu tempat dari tempat2 yang Allah swt telah jadikan kamu sebagai penguasanya.'
Baginda saw telah bersabda, 'Demi Allah! Kami tidak memberi tanggungjawab dalam hal2 ini kepada sesiapa yang memintanya atau menginginkannya.' "
(HR Muslim)


Dari Abdul Rahman bin Samurah ra berkata bahawa Nabi saw telah bersabda kepadaku,
"Wahai Abdul Rahman bin Samurah! Jangan meminta menjadi amir. Jika kamu dilantik menjadi amir kerana permintaan kamu, maka kamu diserahkan kepadanya (yakni tiada bantuan dan petunjuk dari Allah)."
(HR Bukhari)


Dari Abu Hurairah ra bahawa Nabi saw telah bersabda, "Akan datang suatu waktu di mana kamu akan mula berebut menjadi amir, padahal menjadi amir adalah sebab penyesalan kamu di akhirat."
(HR Bukhari)

Testimoni Penyimpan Emas

Dikongsikan di sini beberapa testimoni para penyimpan emas. Semoga bermanfaat. Pengalaman penulis sendiri cagar emas untuk keluar bertabligh...