Thursday, June 25, 2009

Tipu Daya Dunia




Sabda Rasulullah SAW :
"Seandainya dunia ini berharga disisi Allah SWT daripada sebelah sayap-sayap nyamuk , niscaya Dia tidak akan memberi minum setitis air pun kepada orang kafir (Hr. at Tirmidzi)"

Betapa kecil dan rendahnya dunia ini, namun manusia memasukkan perkara yang kecil ini kedalam hatinya, sehingga kenderaan, rumah , perniagaan, anak, isteri bahkan seluruh isi dunia ini telah bersarang didalam hatinya.

Masih adakah kebesaran Allah Azza Wajalla dalam hati kita?

Hati merupakan penggerak dari seluruh amalan, jika hati dan pikir telah berpindah dari akhirat ke dunia maka seluruh anggota badan akan berusaha untuk mengejar dunia ini sekalipun harus melanggar seluruh perintah dan larangan Allah SWT.

Banyak manusia yang dilahirkan kemuka bumi ini, tetapi kebanyakan mereka lupa tujuan hidupnya,...Untuk apa ia dihadirkan kemuka bumi ini?

Banyak manusia yang tergiur dengan harta benda dunia....

Orang yang pandai maupun yang bodoh....
Tua dan muda....yang besar ataupun yang kecil telah lupa bahkan sengaja melupakan bahwa "Dia dihadirkan kedunia ini oleh Allah SWT adalah untuk diuji. "

Supaya jelas siapakah orang-orang yang layak menjadi kekasih-kekasih Allah SWT, dan siapakah yang tidak layak menjadi kekasih - Nya ? Allah telah menyediakan Surga untuk kekasihnya dan Neraka juga telah disiapkan bagi orang yang tidak layak dicintai oleh Allah SWT.

Setelah kematian datang ..manusia baru sadar bahwa ternyata harta, pangkat & jabatan yang kita bangga kan selama ini bahkan anak dan isteri tak mampu menolongnya.

Bagi Orang yang berIman paham bahwa Dunia ini Lahwun wala 'ibun (permainan dan senda gurau belaka), sehingga akan selalu berusaha dengan sedaya mungkin untuk mempersiapkan bekal untuk kehidupan sesungguhnya yaitu diakherat kelak yang bekalnya adalah IMAN DAN AMAL SHOLEH.

Firman Allah SWT :
"Sesungguhnya orang-orang yang ber Iman itu adalah mereka yang apabila disebut nama Allah gemetarlah hati mereka, dan apabila dibacakan kepada mereka Ayat-ayat Allah bertambahlah Iman mereka karenanya dan kepada Rabb lah mereka bertawakal
(Qs. Al Anfal : 2)"

****************************************************************

Aku sekarang masih dalam khuruj. Lepas balik dari Amsterdam selasa lepas, dapat berehat di markas Sri Petaling 2 hari shj. Kami 8 orang terpaksa dipecah2kan kerana menyambut pelbagai takaza untuk ijtimak. Jemaah2 foreign juga tak putus2 tiba di markas.

Pada Khamis 18 Jun lepas, aku, Adam & Dr Fathi di putus utk bersama satu jemaah dari Abu Dhabi seramai 14 org. Jemaah ni pelik & special sikit sebab ada 1 datuk, 4 anaknya, 1 anak sedara, 7 cucu datuk tu (remaja) & 1 orang ulama. Route yang dibagi lagi special dan pelik wa ajaib.. Genting Highland, Langkawi dan Cameron Highland.


Keluar di Genting 3 hari sahaja kemudian terus ke Langkawi. Sekarang di route kedua;
Kampung Kumpulan, Ulu Melaka. Masa kat Genting aku dapat semput asbab banyak dosa.

Tapi aku tahan Jebat..

Hari kedua di Langkawi aku pergi hospital.. sebab takut kena influenza..
selsema babiiiii... Dua malam tidur kat hospital Langkawi. Alhamdulillah lepas test darah, x-ray, ECG, testing 1, 2, 3 testing dan berbagai test lagi, aku dibenarkan keluar wad. Dr. kata aku kena asma..


Doa hidayat untuk umat. Bahang ijtimak panas sangat...

Yang belum keluar tu, bawak2 la keluar.. Yang dah keluar, tolong2 la jenguk tapak
ijtimak tu.. buat la kerja apa yang patut. Jalan2 dengan anak bini hujung2 minggu,
tangguh2 la dulu. Lepas ijtimak boleh bawak anak bini tu..

Ni ijtimak kita.. kita.. kita.. tolong la bro..

Umat menderita..

Siang jumpa manusia, malam doa pada Allah.. hidayat untuk umat!

Jangan lupa doa untuk aku yang dhoif dan keluarga..

azharjaafar
kedai internet, pantai Cenang
Langkawi
(mat saleh bersepah kat sini!)

UMRAH dan ZIARAH bersama EMRAZ Travel & Tours Sdn Bhd

PROMOSI DISKAUN RM1000 UNTUK SEMUA PAKEJ UMRAH EMRAZ‼️ (tertakluk kepada baki stok) PAKEJ MUSIM 1445 HIJRAH KAMI MENGGUNAKAN HOTEL SAFWAH SE...