Thursday, March 11, 2010

Usaha Agama ke Atas Golongan Pekak (bisu)

Nibukanceritaakutapiakucopy&pastedariblogoranglain.. part2..

قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ

Assalamualaikum..Hebatnya Allah menciptakan manusia pelbagai jenis rupa paras, warna kulit, bangsa dan pelbagai bahasa. alhamdulillah Allah swt telah pilih sy lagi dan lagi keluar jalan Allah 40 hr. tapi antara banyak 40 hr 40 hr tahun lepas bulan 11 agak surprise sebab tak pernah terlintas dalam fikiran boleh keluar 40 hr dgn orang pekak. byk perkara yg sy dpt bila keluar dengan golongn seprti ini. sy tak terfikir langsung.....

sebelum masuk maktab sy belajar di matrikulasi sementara menunggu result maktab. pd mulanya sy ingin mengambil kos pemulihan tp di takdirkan oleh Allah, akak sy tersalah daftarkan sy. jd sy ambil bhgin pendidikan khas. tambahan pula bila keluar dgn mereka sy bljr bhs isyarat. tahun lepas sy keluar di kedah iaitu 20 hr di sg petani dn 20 hr lg di alor star dan jitra. sy keluar dengan 7 org pekak dan 9 org normal termasuk sy. murtajim hanya 2 org sj( amat gombak) n zarul pelajar tinggkatan 2.

semasa keluar byk pengalaman sy dapat. mejoriti org pekak yg kami jumpa di kedah kebanyakan tidak tahu siapa Allah. ada yg mengatakan Allah lelaki, perempuan, ada janggut, ada anak. ada yg mengatakan lg Allah berkahwin dgn Muhammad sbb mereka nampak bila ada kalimah Allah di dinding mesti ada kalimah muhammad. justeru mereka menganggap Allah berkahwin dengan Muhammad seperti mana mereka melihat ada gambar agong mesti ada pasangannya iaitu isterinya.

semasa sy keluar, apabila kami dapat tashkil cash org pekak ke masjid, mereka begitu bersungguh mahu belajar tentang agama. mereka dahagakan agama.. sehinggakan smpai pukul 2 pg mereka masih tak tidur lagi disebabkan mahu belajar tentang agama. bila kami tutup lampu baru mereka mahu berhenti..kalau tak, tak tidur agaknya.

semasa sy keluar. ada sorang pekak dalam kalangan kami yang lebih arif tentang agama. jadi dialah(Badrol) yg byk tashkil orang pekak lain join kitaorg dan dialah yg mengajar org pekak lain. sehinggakan jemaah kami bertanbah dari 16 0rg menjadi lebih kurang 30 org. naik penuh masjid dikerumuni oleh org pekak. first time sy lihat org pekak belajar agama pada ketika itu..apabila diceritakan tentang kisah2 nabi, mereka semua terpegun sebab tak pernah tahu. ada umur 60 lebihpun tak tahu.

apa yg buat sy tersentuh ialah sebelum tidur, mereka akan buka lembaran al quran. mereka tak pandai membaca al quran dan tak faham maknanya. mereka hanya melihat dan menunjuk dengan jari. apabila sampai di simbol sujud sejadah, mereka terus sujud. begitu juga pada paginya, mereka mentelaah surah yaasin. begitu juga pada malam hari, apabila sy terjaga, sy melihat mereka solat tahajud. mereka berdoa sambil menangis. sy boleh dengar tangisan mereka tapi mereka tak perasan suara tangisan mereka yang kuat. ianya amat menyentuh hati. bertapa lemahnya iman sy jika mahu dibandingkan dengan iman mereka. kami biasanya akan membaca taklim dalam pukul 10 sehingga sebelum zohor. kami akan mengadakan taklim salam sesi bhs isyarat.

memang betul kata karkun lama yg buat usaha atas org pekak bahawa golongan pekak boleh memberi kesan kepada beberapa golongan. antaranya ulamak @ imam dan karkun yg sudah sejuk. ada satu masjid yg kami pergi, ada karkuzari bahawa masjid itu tidak ada jemaah dibenarkan masuk tapi karkun tempatan agak sedikit kehairanan bagaimana jemaah pada kali ini dibenarkan masuk. ada juga karkun tempatan mengatakan bahawa tiba2 datang karkun yang sudah sejuk datang nusrah jemaah kami.

Alhamdulillah selepas balik 40 hr adalah sikit basic dalam bhs isyarat. tambahan lagi bila sy ada senior yang sanggup mengajar sy bhs isyarat. senior sy (MEZEE) sekarang kerap juga datang masjid sri petaling untuk menjadi murtajim. Beliaupun pernah luangkan masa keluar 3 hari dgn jemaah pekak pada bulan 2 yang lepas. beliaupun ada mengadakan kelas bahasa isyarat pada setiap pagi ahad sekitar pukul 9 - 11 pg. beliaulah antara byk2 senior yang ada fikir bagaimana orang pekakpun boleh amal agama sepertimana orang normal. dijemput hadir. tak kisah tua muda boleh je datang kelas isyarat. free. tapi kalau cuti seminggu atau cuti panjang kelas tak ada. kami biasa buat kelas di maktab kami iaitu maktab perguruan ilmu khas cheras, kL. semoga Allah balas pengorbanan beliau yang sanggup berkorban luangkan masa untuk agama. salam


copydarisinihttp://sollihinsuccess91murtajim.blogspot.com/


***************************************

postduludulumengenaiusahakepadagolonganpekak(kitapanggilorangbisu, tapimerekalebihselesadipanggilorangpekak);

http://azharjaafar313.blogspot.com/2007/12/dakwah-orang-bisu.html
http://azharjaafar313.blogspot.com/2008/01/dakwah-orang-bisu-bhg-2.html
http://azharjaafar313.blogspot.com/2009/11/jur-orang-pekak.html*baru-baru ni ada dengar laporan jemaah pekak yang keluar 40 hari kat Gombak.. Sekali tu masa petang-petang buat ziarah, orang buta jadi rahaba (penunjuk jalan), orang pekak jadi mutakalim (juru cakap)..

..dan aku dengar, orang pekak ni boleh azan dan baca quran kalau diajar dengan satu teknik getaran suara.. hebat Allah..

..dan lagi, ada jur (perhimpunan) untuk golongan pekak (lelaki shj) di masjid Sri Petaling pada 1 Mei 2010, jam 9 pagi hingga tengahari, ada makan.. insyaAllah. Boleh bawak kawan-kawan pekak (samada yang memang dilahirkan pekak, atau yang buat2 pekak).

Nibukanceritaakutapiakucopy&paste dariblogoranglain..

Gambarhiasan
akutaksukanyamukjadiakupasangkelambu

Inilahceritayangakucopy&pastetuh. Silabacadengansopansantun..

*******************************************

Ibnu Hasyim Catatan Perjalanan Thai-Kemboja

MASIH di Poi Pet City.. di kedai makan Islam pagi itu, kira-kira 20 orang kumpulan dari Jamaah Tablig dari Kampong Cham singgah makan. Mereka mengajak saya ziarah atau tidur di masjid di situ. Saya menziarahi mereka lepas sholat isyak. Akhirnya mereka ajak saya makan bersama-sama sambil berbual-bual kongsi pengalaman.

Makan dengan tangan beberapa orang dalam satu dulang itu adalah biasa. Ada anak-anak muda yang hendak tidur mulai memasang kelambu dalam masjid, mungkin kerana banyak nyamuk. Walaupun begitu masih ada yang berzikir dan wirid. Namun di luar, hujan masih turun renyai-renyai dan mulai membanjiri halaman masjid. Begitu, suatu tarbiah dan latihan pengorbanan dalam menyebarkan Islam, terutama di kawasan kampung-kampung yang dilanda kemiskinan.

Teringat cerita kawan saya semasa beliau belajar di Amerika Syarikat (AS) dan mengikuti gerakan Jamaah Tabligh di sana selepas berlaku peristiwa serangan September 11, 2001, yang di tuduh oleh Presiden Bush waktu itu adalah dari kumpulan Islam. Dalam suasana pengapian dan kepanasan balas dendam itu, gerakan Jamaah Tabligh terus digerakkan menggempur penerangannya di kalangan masyarakat Amerika. Katanya…

“Suatu hari saya membawa tiga orang pemimpin Jamaah Tabligh menemui seorang lelaki Negro gangster yang memeluk Islam. Lelaki itu berada di tengah-tengah kumpulannya yang duduk di suatu meja. Dengan wajah bengis, ganas dan badan yang dipenuhi tato, apabila si tabligh ini menerangkan tujuannya, tiba-tiba seorang dari mereka bukan lelaki Islam itu mengeluarkan pistol membenamkan ke perut si tabligh itu, sambil berkata, “Kamu kata, God bless America!”

“Kamu yang kata Allahu Akbar!” Jawab spontan si tabligh itu dengan tegas dan keras. Tiada takut langsung.

Si Negro itu mengulangi lagi, tetapi dijawab oleh si tabligh itu dengan kata yang sama tetapi lebih tegas dan keras lagi, sehingga beberapa kali. Tetapi rupanya kata-kata Negro itu makin perlahan dan terasa tangannya yang memegang pistol itu mula geletar. Makin longgar dan akhirnya pistol itu terlepas dari tangan lalu jatuh.

Kata si tabligh, “Sebenarnya kami ke sini untuk membawa perdamaian. Menerangkan ke Esaan Allah. Yang disampaikan melalui penyampainya Muhammad, membawa risalah melalui bukunya Al-Quran supaya percaya kepada ketentuan dan hidup sesudah hidup!”

Cetusan kata-kata yang membangkitkan semangat berfikir kepada kumpulan gangster di meja itu, akhirnya menyebabkan mereka memilih Islam.”

Jelas kawan saya pelajar di AS itu lagi yang kini sudah berada di Malaysia dan sekali sekala berceramah di tv Malaysia. Katanya lagi…

“Rupanya baru saya tahu si tabligh itu adalah seorang yang berpengalaman tinggi. Beliau adalah rakyat Amerika yang memeluk Islam, berpengalaman bertabligh kepada 3 kelompok rakyat Amerika…

i.Kepada ‘golongan hippies’ remaja terlanjur suatu ketika dulu,

ii..Kepada golongan kulit hitan yang tersasar sesat, mereka menganggap kaum kulit hitam lebih mulia dari manusia lain di dunia,

iii..Dan kepada sasaran biasa, mendampingi orang-orang seperti Malcom X, Muhammad Ali bekas juara tinju dunia dan lain-lain.

Si tabligh itu juga turut pergi bertabligh hingga ke Pakistan dan pernah turut berperang bersama mujahaidin di Afghanistan. Kini menetap dan berdakwah di AS. Saya pernah bertanya beliau, berapa ramai yang berjaya diIslamkan melalui beliau sepanjang lebih 30 tahun beliau bertabligh? Katanya, “…Yang saya rekod hingga ke angka 2,000 orang, lepas itu dah tak ingat lagi!” Jelas kawan saya itu lagi.

Kawan saya itu ada menyebut nama beliau, tetapi saya masih belum meminta izin dari pimpinan Jamaah Tabligh itu, untuk paparkan di sini. Tetapi yang penting ialah usaha dakwah dari sebuah pertubuhan Islam yang bergerak di peringkat antarabangsa, terutamanya dalam negara bukan Islam. Tarbiah, didikan dan pengalaman adalah seperti yang dijalani di depan mata saya ini.


Ibnu Hasyim Catatan Perjalanan
(e-mail: ibnuhasyim@gmail.com)
April 2009.


*******************************************
Habisdahceritayangakucopy&pastetersebut..
Persolannyasiapakahorangtablighitu? Jawapannyaakudankorangsemuayangmengakusebagaiorangislam..

Nivideoanakanakakubertajuktirumacamkakak..Testimoni Penyimpan Emas

Dikongsikan di sini beberapa testimoni para penyimpan emas. Semoga bermanfaat. Pengalaman penulis sendiri cagar emas untuk keluar bertabligh...