Sunday, February 21, 2010

Set Taam Orang Lama

Cerita ni cam best je.. aku cilok tanpa izin dari kotak komen http://ziarah76.blogspot.com/2010/02/syahid-di-jalan-allah.html dan http://ziarah76.blogspot.com/2010/02/cerita-set-toam-pengomen.html

Ala.. friend-friend, what to count.. (ala.. kawan-kawan, apa nak kira..).

*********************************************

Gambar Hiasan - Kemboja 2007


musa said...

Morhallah saya dulu awal tahun 80an kita pakat-pakat beli sesiapa mampu beli satu atau 2 jenis alat taam. maklumlah masatu nak beli sendiri duit ada kurang, satu ketika kita beri pinjam set taam tersebut pada jemaah 40H yang datang tempat kita yg tidak bawa set taam (tak ikut tertib punya jemaah) dah habis 40H mereka tangguh, sekali dgn set taam hilang (Tak boleh harap punya jemaah).

Kita beli semula beri pinjam lagi dan hilang lagi, sudah 2 kali. Kalini saya sendiri beli set taam sendiri dan simpan di rumah untuk 3H dan 40H, memanglah benda makhluk dia tidak kekal, cuma sempat guna sekali keluar 40H dan beberapa kali keluar 3H, beri pinjam lagi (Tak payah habaqlah jemaah mana tapi morhalah yg kuatlah) datang.

Selesai keluar mereka hantar semula melalui rakan tempatan, bila ahliah buat pemeriksaan 10 jenis barang hilang termasuk cerek besar, tudung periuk, 10 biji cawan, pisau, 3 biji talam besar ada lagi 7 jenis barang, tak tahulah serik nak bagi pinjam. Alhamdulillah ahliah istiqomah masturat jadi dia cuma Alhamdulillah sahaja,katanya semua taqdir Allah benda baharu akan binasa. Cubaaaaaaan.
February 15, 2010 6:34 PM 

Sebelum guna kayu api besar, kena bakar yang kecik dulu.. lepas tu kena kipas..


Assalamualaikum ni nak sambung kes set taam. Dulu masa saya mula keluar zaman student sekolah menengah tahun 70an, periuk, belanga semua hitam sebab pakai dapur kayu,awal tahun 80an bila kita keluar 4b/40h dalam negeri, bukan macam sekarang keluar ikut morhalah @ halkah @markas, tapi kita campur semua markas dalam malaysia ni walaupun ada juga yg keluar dengan markas sendiri tapi tak banyak.masalah yang timbul pertama kena beli set taam sendiri. kalau tak beli terpaksalah pinjam dengan markas yg kita keluar.

Masak zaman tu semua pakai kayu. jika dibandar kayu kena beli dikedai. masa tu ada jual kayu pokok getah yg ditebang, sekarang pokok getah orang dah buat perabut dah tak jadi bahan bakaran lagi, kalau dikampong kayu kena carilah. Jadi tugas org taam kena masak dan cari kayu api. sebab tulah kalau keluar 40h periuk sudah hilang warna asal, semua hitam pekat melekat jadi sumber hidayat bila orang tengok. tapi bila berjalan/pindah masjid semua set taam kita bungkus rapi orang tak nampak periuk belanga dan seorang tukang pikul diputus oleh amersab untuk bawa.

Tempat dimasjid/surau yg kita tinggal sebelum pindah kita bersih lebih baik macam sebelum kita datang. Berlainan di Thailand n Indonesia saya keluar di Thailand tahun 82,Medan 83, Jakarta 86, masa tu semua kita kena masak sendiri, jadi set taam pakat beli mana yg mampu, sana tak pakai kayu tapi di Indonesia kita pakai kompor guna minyak tanah guna sumbu jadi periuk taklah berapa hitam. Tapi Thailand guna kayu juga.

Tapi zaman telah semakin maju di Malaysia kita keluar guna kereta sendiri, set taam simpan dalam kereta.masak guna gas jadi periuk taklah hitam lagi. Thailand dan Indonesia sekarang jika keluar tak payah masak lagi mereka ikram makan,Tailand saya keluar pula tahun 2002 40h jemaah lelaki dan tahun 2008 40h masturat masyaallah mereka ikram hingga kita rasa tak boleh nak buat macam mereka ikram kita jika mereka datang morhalah kita. tapi set taam kena bawa juga sebab itu adalah senjata selepas set Taalim.

Walau apapun bila kita bincang dan kita ingat kembali nostalgia lama berkaitan dengan set taam kita senyum sendiri kerana banyak perkara yang mencuit hati dan menguji iman kita. Sebab tulah set taam dan set taalim menjadi senjata semasa kita keluar.

 

 
Nak merasa masak cam ni, kena keluar kat Kemboja.

*****************************************

Tuan Hj Musa ni aku sempat jumpa sat saja (kata orang Kedah..) kat Kuala Kedah tahun lepas.. Beliau nusrah jemaah kami (Emirates + 3 org KL), buat urusan tiket feri ke Langkawi bulan Jun 2009. Kereta jemaah pun parking 2 minggu kat rumah Hj Musa.

 
Set taam zaman sekarang.

Ni cerita orang lama dalam usaha agama.. Yang penting Allah terima kita dalam usaha ni.. Allah ambil nyawa kita dalam keadaan kita sedang sibuk buat kerja agama.. Sama-sama doa juga untuk kawan-kawan kita yang 'direhatkan' Allah dari usaha ni, supaya Allah bangkitkan mereka semula.. Amin..Testimoni Penyimpan Emas

Dikongsikan di sini beberapa testimoni para penyimpan emas. Semoga bermanfaat. Pengalaman penulis sendiri cagar emas untuk keluar bertabligh...