Tuesday, October 18, 2011

Madrasah oh madrasah.. (komen pilihan)

beberapa komen dari entri aku yang lepas yang aku rasa baik untuk dikongsi gelap kan bersama..

semoga menjadi teman di kubur..
*****
Blogger UK Mali said...

Memang bukan senang nak tadbir madrasah. Sebab saya pengalaman jugak masa mula mula madrasah Lorong Alif Jitra lahir, masa tu seri petaling pun belum ada. Memang letih. Especially macam keadaan ekonomi sekarang. Yuran budak boleh tampung duit makan saja. On top of tu, gaji guru memang cari sponsors. Kalau org tak biasa tahu hal madrasah memang la tak tahu. Tapi very important, madrasah di tadbir secara system syura. Pentadbiran tak campur aduk dgn pelajaran. Maksudnya ustaz ustazah tak masuk campur hal yuran dan sebagainya. Mudir tak mengajar, tetapi mengajaga hal ehwal seluruh madrasah. So everybody ada specific role, bukan pakai kaut saja semua. Also macam di IPB semua madrasah di tanggung oleh business2.

Cumanya masaalah yg ketara juga sekarang ni , semua student habis hafiz alim nak bukak madrasah. Ya la, nak kerja pun gaji madrasah tak mampu nak bagi banyak, tu jadi kes cabut lari ke sana sini. Memang gaji ustaz ustazah kena jaga jugak lah. So ustaz ustazah boleh concentrate pd pengajaran. kalau tak nanti depa sibuk buat business sampingan nak tampung sara hidup pulak. Atau bukak madrasah. Sedangkan nak bukak madrasah , bukan sahaja perlu ilmu madrasah tu sahaja, tetapi juga perlu ilmu pentadbiran, pendidikan , psikologi. Kalau tak madrasah lahir macam cendawan tumbuh, hafiz, hafizah alim alimah berlambak di pasaran, tapi kualiti tak ada. Sebab bukan ilmu tu sahaja yg penting, tetapi tarbiyah, akhlak, muamalat dan muasyarat. Ni syllabus paling susah.

14 October, 2011 15:51


Blogger Ismi Ijmi said...

saya pernah dengar rakaman ceramah ustaz mutalib maarof tentang ni.
katanya orang lebih suka sedeqah ke masjid2, sampai imam taktau nak buat apa dgn duit,.

tu yang dok pi beli tv, lcd, dsbgnya.kenduri makan tak henti2 kepada org yang dah ada byk makanan kat rumah.

ustaz kata kita kena ubah sikit cara infaq harta dari sedeqah kat masjid kepada sedeqah ke pondok2,madrasah2, dan seangkatan.

imam2 sekarang (dok kg) pun dapat gaji rm8rat, tu blom masjid2 pekan yang melimpah2 tabung masjid, ada lah kot percent kat imam2 masjid.

pondok2 dan madrasah kat kelantan ni kadang2 menyedihkan jugak. rasanya tak sama dgn yang ada di selangor. sampai ada orang kelantan hantar anak2 ke madarasah tahfiz kat selangor yang lebih sempurna keadaan.

masjid2 pulak makin lama makin besar, makin besar, makin cantik, ada tempat masak dsbgnya.. orang yg dtg jemaah2 (khuruj) jugak je yang dapat manfaat.org tempatan guna brg2 masjid bila ada keraian ja.

so skrg kita kena ubah metod infak, bg kepada yg lebih perlu. idea2 nak besarkan masjid tu sebab masjid tak muat bila raya ja. sebenarnya sunnah bila raya buat kat tanah lapang, macam kat India.

Saya pernah belajar tentang sebaik2 perbelanjaan kuta bahagikan kepada 3. Satu bahagian untuk sedeqah, satu pertiga untuk keperluan, dan satu pertiga simpanan untuk orang meminta2, ini selepas tolak hutang2 yang ada.

Kalaupun tak mampu, amik la satu madrasah angkat, sumbang RM300 ke sebulan, moga2 kalaupun kita takda anak yang tahfiz, Allah tetapkan tempat kita di syurga kerana infak kita tadi.

Moga-moga Allah juga bagi saya taufiq buat macam tu.

15 October, 2011 10:49

*****

Hadis;
  1. Sebaik-baik kamu adalah yang mempelajari Al Qur’an dan yang mengajarkannya.
  2. Sesiapa membaca Al Quran dan beramal dengan apa yang terkandung dalamnya maka kedua dua ibu bapanya akan dipakaikan mahkota pada hari kiamat yang sinaran mahkota itu akan melebihi daripada cahaya matahari , sungguhpun matahari itu berada di dalam rumah-rumah kamu di dunia ini.
  3. Barangsiapa membaca Al Quran dan menghafalnya, maka Allah akan memasukkannya kedalam syurga dan memberikannya hak syafaat untuk sepuluh anggota keluarganya di mana mereka semuanya telah di tetapkan untuk masuk neraka.
(dipetik dari kitab fadhilat Quran karangan maulana Zakaria..)

~ kalau diri sendiri nak hafal quran lagi baik.. tapi macam aku ni Yaasin pun tak hafal² lagi.. baca asyik silap je.. mungkin dah banyak sangat mengafal lagu rock kapak.. jadi kalau diri sendiri dah tak dapat, jom le kita jadikan anak² kita sebagai penanggung² al quran.. atau jadikan seorang dari keluarga terdekat sebagai hafiz al quran.. sekonyong² sekurang² nya kita taja seseorang sampai dia betul² jadi hafiz al quran..

ini anak org lain.. tapi aku respek..

p&c* - kalau mampu byr ansuran rumah & kete dunia rm1-2ribu/bln hga ada yg jadi asbab Allah & Rasul istihar perang (sbb amal riba), xkan la x mampu byr ansuran rumah & kete syurga rm1-2ratus/bln yg akn jadi asbab Allah & Rasul istihar redho..

*p&c = pesan & cantas..

ini kete org lain.. aku bertambah suspek respek..






UMRAH dan ZIARAH bersama EMRAZ Travel & Tours Sdn Bhd

PROMOSI DISKAUN RM1000 UNTUK SEMUA PAKEJ UMRAH EMRAZ‼️ (tertakluk kepada baki stok) PAKEJ MUSIM 1445 HIJRAH KAMI MENGGUNAKAN HOTEL SAFWAH SE...