Tuesday, February 05, 2008

Perjalanan Umat


Dikisahkan dalam satu perjalanan pada musim haji tahun 50 an. Sebuah bas yang sarat dengan penumpang merentasi padang pasir, menuju ke bandar Mekah Mukarramah. Keadaan jalan bukan lah macam sekarang. Masa tu mana ada jalan tar. Jalan atas pasir aja. Sesekali bas berhayun kuat, ke kiri dan ke kanan, mengelak timbunan pasir yang tebal.

Cuaca sangat panas. Penumpang-penumpang bas dengan hal masing-masing. Ada yang tidur, ada yang berbual-bual dan tak kurang yang mengelamun sendiri. Masing-masing bertekad untuk berjaya mendapat haji mabrur tahun ni.

Tiba-tiba bas berhenti mengejut. Enjin berbunyi, tapi bas tak bergerak. Bunyi enjin semakin dideram kuat, tapi bas masih tak bergerak. Semua penumpang terkejut. Yang tadinya tidur pun sekarang dah terjaga. Masing-masing bercakap sesama sendiri,

“Kenapa ni, apa dah jadi?”

“Kenapa bas tak dapat jalan?”

“Aiseyman, tayar bas sangkut kat pasir la. Tak boleh jalan. Nak kena tolak ramai-ramai ni.” Kata drebar bas yang tadinya diam.

“Kena tolak?”

“Ya la, kena tolak. Kalau tak, macam mana kita nak sampai.”

Maka turunlah sebahagian penumpang bas dengan semangat yang berkobar-kobar, menyinsing lengan dan memerah segala kederat yang ada, menolak bas.

“Satu, dua, tiga, tolak…”

Ada segelintir penumpang pulak yang turun tapi tak sama-sama menolak bas. Cuma suara mereka lebih kuat dari yang menolak bas. Dari muka mereka memang nampak mereka bersemangat tapi tangan mereka sikit pun tak sentuh dinding bas.

“Tolak lagi bang, tolak lagi. Tolak kuat sikit. Tu yang belah kiri tu, macam tak makan aje!”

Ada sekumpulan penumpang bas lagi. Mereka tak mahu turun dari bas. Muka poyo. Rilek je, macam tak ada apa-apa berlaku.

“Aku bayar tambang ni, bukan kerjanya nak menolak bas.”

Cerita tamat.

Moral dari cerita di atas.

Itulah keaadaan umat Islam sekarang. Dalam satu perjalanan menuju ke akhirat. Macam-macam amal umat telah buat. Cita-cita tetap nak berjaya. Bila masalah datang pada umat Islam macam sekarang, keadaannya sama macam penumpang-penumpang bas tadi.

Ada yang bersungguh-sungguh, korban diri dan harta untuk menegakkan Islam.

Ada yang jadi ‘pom-pom’ aja.

Tak kurang yang kata, “Aku dah solat, zakat, puasa, haji. Yang lain tu bukan kerja aku”.

Kita???

Testimoni Penyimpan Emas

Dikongsikan di sini beberapa testimoni para penyimpan emas. Semoga bermanfaat. Pengalaman penulis sendiri cagar emas untuk keluar bertabligh...