Friday, July 30, 2010

Semangat Yang Hilang (n3 ulangan)

"Jika engkau seorang
Juang hingga titisan
Rempuh tak berharapan.."

"Nanti aku disana
Diufuk pemikiran
Lalu menghayatinya.."heheh.. syair apa tu brader? Yang tau saja...

Ni posting aku pada tahun lepas.. aku masih tak dapat amal 100%, jadi aku ulang lagi.. bukan malas nak buat entri baru, tapi x rajin.. (ehh.. malas ngan x rajin tu, x sama ke?)

***********


Ramadhan datang lagi.. mengingatkan aku kepada Ramadhan2 yang dulu. Ramadhan masa kecik, masa sekolah rendah, sekolah menengah, masa bujang, masa baru kawin.. Yang paling indah ialah Ramadhan masa keluar di jalan Allah.. huh..

Masa berlalu, baki umur semakin sikit.. Yang lepas dah pergi, tak tahu berapa baki yang tinggal.. Keinginan untuk dunia masih menebal.. Kerisauan terhadap kubur masih kurang.. Masih nak main2.. nak relak2.. lepak2.. enjoy.. peh..

Baru2 ni aku ada dengar nasihat dari seseorang.. Dia pun dapat nasihat tu dari ulama.. Dalam bulan Ramadhan ni, kita kena usaha di masjid2 kita 3 amalan yang dah semakin hilang..
  1. Solat Tarawih 20 rakaat - dibuat sejak zaman Umar r.a. Disepakati oleh ulama 4 mazhab dan itulah cara yang masih berjalan di Mekah dan Madinah sekarang. (Kaki solat 8 rakaat, biarlah dia nak solat 8 rakaat. Tapi di masjid perlu diadakan 20 rakaat untuk umum).
  2. Khatam 30 juzuk Quran dalam solat Terawih sepanjang Ramadhan. Ada 2 sunah kat sini.. Satu~ solat itu sendiri. Dua~ mengkhatam al Quran di dalam solat.
  3. Iktikaf di masjid pada malam 10 hari akhir Ramadhan bermula dari Maghrib 21 Ramadhan sehinggalah Maghrib 1 Syawal.. Macamana nak buat iktikaf ni kena rujuk betul2 kaifiatnya dari ulama.
Untuk hidupkan amalan2 ni,
  • kita yang kena mula dulu
  • ajak kawan2 yang lain
  • jangan berbahas dengan sapa2 pun
  • doa dan nangis pada Allah
  • rujuk pada alim ulama
Semoga Allah kembalikan Semangat Yang Hilang dari masjid2 kita.. amin.

InsyaAllah esok (Sabtu) khuruj 3 hari..

***********

Habis..

InsyaAllah, esok keluar 3 hari masturat.. (31/07/2010 - 02/08/2010) kat sini.
(rumah no 21). Jemaah sempurna dari Kepong.. sesapa nak datang boleh aje..

"Semarak impian
Segunung harap dujulang
Usah diragukan
Keupayaan diri.."

"Api yang membara

Mengikutkan kata apa
Jawapannya disini
Semangat kita hilang.."
Testimoni Penyimpan Emas

Dikongsikan di sini beberapa testimoni para penyimpan emas. Semoga bermanfaat. Pengalaman penulis sendiri cagar emas untuk keluar bertabligh...