Sunday, December 09, 2007

Elders Datang!

Alhamdulillah, dengan kehendak Allah, satu jemaah elders dari Raiwind seramai kira2 20 orang telah datang ke Kuala Lumpur dengan diketuai oleh Hj Abdul Wahab pada Rabu malam Khamis lepas @ 5 Disember. Jur untuk fikirman2 dari seluruh Malaysia telah dibuat bermula Subuh Khamis dan berakhir 12.15 tgh sebelum solat Jumaat. Kehadiran adalah diluar dugaan. Setiap ruang masjid dipenuhi sehinggalah ketingkat atas.

InsyaAllah, banyak manfaat rohani diperolehi dari kedatangan jemaah elders ini. Jemaah ini dalam rangka ziarah ke kawasan nusantara yang mana sebelum ini telah ke Yala, Thailand dan Jakarta, Indonesia. Hj Abdul Wahab telah mula buat usaha dakwah semenjak zaman Maulana Ilyas ini tidak pernah datang ke Malaysia sebelum ini. Walaupun keadaan beliau sangat uzur yang mana berjalan dengan dipapah dan bercakap dengan suara yang perlahan tapi masih mampu memberi bayan selama 3 jam. Ini kerana ruh dakwah sudah meresap kedalam setiap urat dan sendi.

Kesimpulan dari pesanan2 beliau adalah;

1. Kita kena buat keputusan untuk jadikan dakwah sebagai maksud hidup. Ini hanya akan tercapai jika kita mendepankan usaha dakwah dan mengkemudiankan segala urusan2 keperluan kita yang lain.

2. Kita kena taubat dan istighfar kerana telah tinggalkan maksud kita dihantar dan telah jadikan kerja lain sebagai maksud hidup kita. Hari2 kena solat taubat dan hajat supaya Allah ampunkan kita dan terima kita dalam usaha dakwah ini. Sentiasa baca 'Laa ilaha illa anta, subhanaka inni kuntu minazzolimin' dan istighfar2 yang lain.

3. Kita kena ajak dan ingatkan semua orang Islam pada kerja dakwah. Umat telah lupa kerja ini dan tak tahu pun kerja ini kerja kita. Umat sangka berniaga, bertani, makan gaji itulah kerja.

4. Kita kena ajak dan ingatkan semua orang Islam untuk bertaubat atas kezoliman kita ini.

5. Kita kena fikir sebagaimana fikir Nabi saw untuk selamatkan umat dari azab di akhirat.

6. Kita kena keluar 4 bulan setiap tahun untuk belajar agama dan usaha agama.

7. Kita kena atur untuk beri masa setiap hari di masjid. Bila nak buat dakwah, bila nak belajar agama, bila nak solat, baca quran,
zikir, doa dan bila nak buat khidmat.

Oleh itu kita kena belajar usaha dakwah ini dengan keluar di jalan Allah selama 4 bulan setiap tahun. Kemudian bila balik, buat usaha di kampung sendiri dengan istiqomah. Saya sedia, tuan macam mana?

*KL dah berapa hari panas dan tak hujan. Dengan kehendak dan perintah Allah hujan telah turun sepanjang siang dan malam dari pagi Khamis hingga ke tengahari Jumaat iaitu sepanjang jur dibuat. Subhanallah.

Testimoni Penyimpan Emas

Dikongsikan di sini beberapa testimoni para penyimpan emas. Semoga bermanfaat. Pengalaman penulis sendiri cagar emas untuk keluar bertabligh...