Thursday, September 03, 2009

Entri 13 Ramadhan

Solat witir kat tempat aku. Saf setakat tiang depan aje

Intro; Malam mula2 tu sampai kat tiang belakang ada orang solat witir. Tiap2 malam ada majlis ilmu. Jadi solat tarawih 8 rakaat + witir 3 rakaat. Ada satu ustaz tu kata; "duduk dalam majlis ilmu lebih baik dari 1000 rakaat solat sunat. Jadi tuan2 dah dapat 1008 rakaat sunat..."
(kalau macam tu aku tak payah pergi haji sebab tiap2 hari aku solat israq dapat pahala haji mabrur.. he.. he..)

Entri sebenar;

Subhanallah.. rasa kejap je dah 13 Ramadhan.. macam tak buat apa-apa lagi.. peluang yang Allah bagi sebulan dalam setahun ni masih belum dimanfaatkan sepenuhnya lagi..

Kalau diiklankan kat tv..

Ada satu supermarket besar bagi tawaran.. belilah apa2 barang pun dari kedai dia akan dapat potongan 70%.. siapa saja.. beli apa saja.. tiada had harga..

Tapi promosi tu sebulan aje..

Maka..

Aku dan korang semua (mungkin) akan jadi orang pertama yang menunggu kedai tu bukak.. lepas subuh je.. tak sempat taklim.. tak sempat zikir pagi.. tak sempat solat israk..

Beratur depan kedai.. duit dah withdraw malam tadi lagi.. huh!

Boleh beli barang dapur untuk stok beberapa bulan.. beli baju.. selipar.. kira borong la..

Tapi malangnya (diri aku)..

Allah offer dalam Ramadhan setiap amalan sunat dapat pahala fardhu.. setiap amalan fardhu dapat pahala 70 fardhu.. 10 malam awalnya rahmat (ialah.. nak masuk syurga kan HANYA dengan rahmat Allah..), 10 malam pertengahannya pengampunan (kan aku selalu mengaku banyak dosa..), dan 10 malam akhirnya pelepasan dari neraka (kan selalu doa; "waqina a'zabannar")..

Lagi ada pulak satu malam yang lebih baik dari seribu bulan.. kalau kita beribadat pada malam tu umpama kita beramal selama 83 tahun lebih kurang..

Hati aku masih tak terkesan dengan offer Allah nih..

Macam tak de apa2.. macam biasa je..

Sedangkan Nabi sendiri begitu bersungguh2 dalam amal pada bulan Ramadhan terutama pada 10 malam terakhir.. sehingga Nabi pesan untuk ikat kain kuat2.. tapi kain aku selalu terlucut..

Hampeh..

Entry ni sebagai muhasabah untuk diri aku..

Azam keluar 10 hari akhir Ramadhan..

Semoga Allah terima dan hantar aku ke mana sahaja..

Join??? (bayan hidayat 11 Sept 2009 @ 9 pagi - masjid Sri Petaling..)


Entri tambahan;

~ semalam pergi masjid Sri Petaling. Ada mesyuarat.. Lepas isyak, tarawih.. sempat rakam 10 rakaat yang awal. Siapa suka boleh dengar. ~

tarawih-malam-13-ramadhan-1430

~lebih baik dengar sambil baca quran kat sini

http://www.myquran.us/quran/browse.aspx?SurahId=589&Page=290

http://www.myquran.us/quran/browse.aspx?SurahId=590&Page=295

http://www.myquran.us/quran/browse.aspx?SurahId=591&Page=305

Testimoni Penyimpan Emas

Dikongsikan di sini beberapa testimoni para penyimpan emas. Semoga bermanfaat. Pengalaman penulis sendiri cagar emas untuk keluar bertabligh...