Thursday, December 27, 2007

11 September, 2001


Teringat masa keluar di Bangladesh pada bulan Februari 2004. Pada hari-hari akhir semasa di markas Kakrail, Dakka; seorang tanggungjawab markas datang kepada kami jemaah Malaysia (kami dilayan macam raja, tak dapat nak balas jasa mereka) dan beri targhib dalam bahasa Inggeris. Di akhir targhibnya beliau cerita tentang pengalamannya keluar di New York, US pada masa Twin Tower dilanggar kapalterbang. (ini cerita first hand tau).

Pada masa tu beliau merupakan amir kepada jemaah yang terdiri dari 7 orang. Mereka buat usaha di sebuah masjid yang berdekatan dengan Twin Tower. Pada malam tu beliau telah mendapat mimpi yang meminta jemaah ni kena pindah ke tempat lain seawal pagi esoknya. Jadi keesokkan harinya, awal2 pagi jemah ni berkemas dan pindah dengan menyewa teksi. Pemandu teksi tu tak habis2 cerita tentang kehebatan dan kemahsyuran Twin Tower tersebut. Amir Bangladesh ni kata, 'Ini bangunan sekarang ada dan bila2 boleh tak ada. Allah kuasa, makhluk tak ada kuasa.'

Selang beberapa minit, tepat seperti yang dikata, dua biji kapalterbang dah langgar Twin Tower tu menyebabkan ianya roboh. Maka dipendekkan cerita semua ahli jemaah tu kena tangkap dengan polis yang lengkap bersenjata. Mereka dibawa ke satu tempat dan disoal siasat bertubi2. Sebelum tu amir jemaah dah pesan, apapun yang mereka tanya, kita cakap 6 perkara saja. Jangan cakap perkara2 lain. Akhirnya yang tukang soal tu pun jadi bosan.

Tak lama kemudian, seorang polis yang senior (mungkin ketua FBI la kot..) datang untuk soal siasat. Masa dia tengah bercakap dengan amir jemaah, si amir ni menyeluk2 pokenya untuk ambil sesuatu. Apalagi, polis yang ramai2 tu angkat senjata mereka dan hala kepada jemaah. Ketua polis tu suruh orang2nya check poket amir tu dan sebatang kayu sepanjang 1½ jengkal dikeluarkan dan dimasukkan ke dalam bekas plastik. Setelah pemeriksaan dibuat, ketua polis tu tanya, tu kayu apa. Jadi amir jemaah jawab tu KAYU SUGI yang kami guna untuk berus gigi mengikut sunah Nabi kami.

Lepas tu ketua polis tu kata kepada orang2nya, mereka ni nak berus gigi pun guna kayu, takkan la nak buat rancangan runtuhkan Twin Tower. Tak masuk akal langsung. Satu surat dikeluarkan mengatakan jemaah tu bebas dan diberi kebenaran duduk kat US sebulan lagi.

Kesimpulannya.
1. Kerja dakwah ni kerja kita, jadi kita buat aje. Nak ubah keadaan, tu hak Allah. Tak payah la kita nak mengamuk dan tunjuk perasaan sana sini.

2. Dalam sunah ada kejayaan dunia dan akhirat.

3. Jom la kita sungguh2 belajar & buat kerja ni.

Testimoni Penyimpan Emas

Dikongsikan di sini beberapa testimoni para penyimpan emas. Semoga bermanfaat. Pengalaman penulis sendiri cagar emas untuk keluar bertabligh...