Wednesday, November 03, 2010

Kalsium Oh Kalsium; makhluk je..

Di suatu pagi.. aku baru je warm up PC.. tiba2.. ada pop up Yahoo Messenger..

Kawan lama (29/10/2010 7:49:26 AM): salam 

azharjaafar (29/10/2010 7:50:28 AM): w'salam..

Kawan lama (29/10/2010 7:50:36 AM): kau sakit apa?

azharjaafar (29/10/2010 7:51:08 AM): x de sakit.. insyaAllah..

Kawan lama (29/10/2010 7:51:17 AM): bistu gi klinik bagai smlm.. cite aa

azharjaafar (29/10/2010 7:52:25 AM): ntah. kaki selalu semut2.. kdg2 gatal.. test darah, ECG, x-ray.. semua ok je..

Kawan lama (29/10/2010 7:52:47 AM): ada kram skali ke?

azharjaafar (29/10/2010 7:52:59 AM): ha'ah.. campur semput..

Kawan lama (29/10/2010 7:53:04 AM): kalsium.. aku pun camtu.. yup.. kita dah tua

azharjaafar (29/10/2010 7:53:35 AM): alamak.. tua??

Kawan lama (29/10/2010 7:53:41 AM): aku lagi teruk.. bukan kaki je crampt.. satu badan.. bersin pun perut leh cram.. pusing pun pinggang leh kram

azharjaafar (29/10/2010 7:54:13 AM): lagi tua..

Kawan lama (29/10/2010 7:54:23 AM): hahahaha..aku belasah kalcium je.. alhamdulillah 

azharjaafar (29/10/2010 7:54:51 AM): apa jenama?

Kawan lama (29/10/2010 7:55:03 AM): aku amek *tuuuut... murah..  kira punya kira klu minum susu lagi mahal dari klu kau makan tablet.. pastu yg bess nye.. dah makan kalsium.. aku siap naik tinggi 1 inci

azharjaafar (29/10/2010 7:57:48 AM): seb baik x tinggi 1 kaki..

Kawan lama (29/10/2010 7:56:03 AM): hahaha.. yg gatal2 tu x blh tolong la.. mmg biasa bila kita naik dewasa..hormon tukar.. peluh pun leh wat gatal.. blasah calamine lotion je aku.. jadik aa zombie kg pisang jap

azharjaafar (29/10/2010 7:57:25 AM): otaaak.. otaaak.. 

Kawan lama (29/10/2010 7:57:56 AM): hahaha.. kau try la.. x rugi pun mkn kalsium tu.. tulang kuat.. memula ni kau intake lebh sikit.. tengok dlm sebulan ada kurang x cramp ngan kebas tu.. klu ada baru kau slow down sikit

azharjaafar (29/10/2010 7:58:21 AM): lain2 kuat?

Kawan lama (29/10/2010 7:59:46 AM): yg lain2 kuat tu.. ada kot gak.. boleh pumping tak de la letup sendi sini sana.. hahaha.. ok lah.. kau try..inshaallah.. leh baik

azharjaafar (29/10/2010 8:01:18 AM): ok insyaAllah.. makasey..

Kawan lama (29/10/2010 8:01:28 AM): no hal

Habis..

**********

Lepas dari tu aku buat kajian sikit pasal benda kalsium nih..
dari banyak2 artikel dalam web, aku pilih 2 utk kongsi ngan korang..
  1. http://jknkelantan.moh.gov.my/modules/news/article.php?storyid=41
  2. http://anizyn.blogspot.com/2008/06/kalsium-magnesium-penting-untuk-tubuh.html
Haa.. tiada yang bergerak di daratan mau pun di lautan melainkan dengan ilmu Allah..

Aku memang hari2 minum susu.. bukan susu ibu tapi susu lembu (susu tepung).. tapi satu cawan aje.. Kalau ikut artikel kat atas kena minum dua cawan susu beserta makanan berkalsium macam roti, keju dan lain2..

Jadi aku mesyuarat dengan isteri.. aku cari tablet kalsium tu kat farmasi, x de pulak jenama *tuuuut tu.. yang ada jenama *preeeet.. *preeet pun *preeet lah.. satu tablet sehari, sama macam dua cawan susu.. bila aku kira2 balik makan tablet kalsium lagi murah dari susu tepung.. 2 cawan susu tepung = rm1.50 sehari.. 1 tablet kalsium = rm1.15 sehari..

Tu kalau aku sorang makan.. tak kan aku sorang je nak power? Isteri aku pun nak jugak..

Sebenarnya Allah yang power.. makhluk x de power..


Alhamdulillah, lepas 5-6 hari aku makan tablet kalsium tu beserta makanan yang aku biasa makan, masalah cramp tangan & kaki, semput & pedih2 kat ulu hati dah hampir hilang..


وَإِذَا مَرِضْتُ فَهُوَ يَشْفِينِ
dan apabila aku sakit, Dialah Yang menyembuhkan aku.
(As Syu'ara 80)



UMRAH dan ZIARAH bersama EMRAZ Travel & Tours Sdn Bhd

PROMOSI DISKAUN RM1000 UNTUK SEMUA PAKEJ UMRAH EMRAZ‼️ (tertakluk kepada baki stok) PAKEJ MUSIM 1445 HIJRAH KAMI MENGGUNAKAN HOTEL SAFWAH SE...