Thursday, March 15, 2012

Sudah 50 Hari (tetibe update blog..)

1 Rabiulawal 1433 @ 25/01/2012..
6.15 ptg.. aku dgn semangat waja bak proton waja melangkahkan kaki menaiki proton perdana (tetibe) milik kwn seKepong utk menuju ke masjid Sri Petaling..

(tetibe malas nak menaip..) jadi aku copy paste aje status FB aku.. keh keh..

January 23 near Kuala Lumpur
Assalamualaikum.. adalah dimaklumkn bahawa saya Azhar Jaafar insyaAllah akan keluar bertabligh dari 26 Jan 2012 sehingga 31 Mei 2012.. Oleh itu segala urusan takaful & roadtax akan dibuat oleh isteri saya, Pn Rohana Ishak.. Terima kasih..

(tashkil mula2 di Pantai Dlm/Bangsar utk 10 hari)

February 5 via Mobile
Nizamudin putus route ke nigeria.. jmh kami 6org & 3 darinya umur 70 & dah xde keinginan nak balik rumah.. tu yg aku saspen tuh.. doa utk kami..


February 5 via Mobile
sudah bertahun aku diizin memeluk isteriku.. kerana Allah kulepaskn pelukn itu utk 4bln ini.. semoga aku diizin memeluknya buat selamanya dijannah..

February 8 via Mobile
tips hari ini.. cara utk lambatkn masa adalah dgn tenung jam.. dan cara utk cepatkn masa adalah dgn.. err.. layan facebook.. keh keh..

February 12 near Kuala Lumpur
~ salam.. aku masih di sri ptlg dlm urusan visa & tiket ke Nigeria.. blm tau bila flight & naik flight apa.. masih dlm msyt.. doa hdyt..
~ kengkawan semua.. klr le cepat2 sblm ijtimak mei ni.. dunia ni dah tua sesgt..
~ dunia fatamorgana.. jgn kita ditipu oleh penipu..
~ ahaks.. terjosh la pulak..

February 14 near Kuala Lumpur
al kisah..
~ ada seorang peniaga dtg jumpa elders & tanya; "bila masa yg patut saya keluar?" Elders jwb; "pd masa perniagaan paling sebuk (ramai pelanggan).. kalau klr masa lapang, sampai bila pun dunia x dpt klr dr hati.."
~ wah-wah.. aku jauh lagi & masih belajar.. sahabt pun ke tabuk time kurma tengah ranum..

(tashkil ke 2 di Teluk Panglima Garang utk 7 hari pulak..)

February 17 via Mobile
Semlm interview di duta nigeria. Tgu dr 1.30 hga 4.30ptg baru panggil. Mcm2 tanya. Akhirnya kata kptsn dlm 2 mgu lg. Hampeh.. Kalau x sbb umat, xde la aku nk ke nigeria tu wei.. Skrg klr tashkil di tlk pang5 garang.. Doa karo..

ada berani?

February 22 via Mobile
Alhmdulillah hari ni 29rabiulawal1433, genap le umur aku 40thn ikut kalendar hijrah..
"dan kami perinthkn kpd manusia agar bbuat baik kpd ke2 org tuanya. Ibunya tlh mengandungkn nya dgn susah pyh & melahirkn nya dgn susah pyh. Masa mengandung smpai cerai susu selama 30bln. Sehingga bila dia tlh dewasa & umurnya mcapai 40thn dia bdoa,
'ya tuhanku, berilah aku petunjuk agar aku dpt mensyukuri nikmatmu yg tlh engkau limpahkn kpd ku & kpd ke2 org tua ku, dan agar aku dpt bbuat kebajikn yg engkau redhoi, dan berilah aku kebaikn yg akn mengalir smpai ke anak cucuku. Sesungguhnya aku btaubat kpdmu, dan sesungguh aku tmasuk org muslim.."
"mereka itulh org2 yg kami terima amal baiknya yg tlh mereka kerjakn, dan kami maafkn kesalahn2, (mereka akn jadi) phuni2 syurga. Itu janji yg benar yg tlh dijanjikn kpd mereka.."
surah al ahqaf 15&16

February 25 via Mobile
73 pintu, 73 jalan.. yg sampai hanya 1 jalan..
(1 jln shj ke syurga iaitu jln nabi & sahabatnya.. jln lain walau nampak spt agama, akn bawa ke neraka.. semoga Allah pelihara kita semua..)
*aku masih di sri ptlg, tgu kptsn nizamudin samada teruskn ke nigeria atau diberi route lain..

(tashkil ke 3 di sekitar Sri petaling je..)

February 28 via Mobile
Hj Abd Wahab sab (pakistan) kata, bila satu jmh diputus ke satu negara, blm pun jmh tu smpai ke negara tsebut, kesannya Allah dah sampaikn ke sana..

March 3 near Kuala Lumpur
Nizamudin reroute jemaah kami ke Ghana.. urusan visa kena buat semula (termasuk tunggu surat jemputan dari markas Ghana)..

(tashkil 4 di Putra Perdana, Puchong 7 hari)

March 13 via Mobile
Zaman nabi, 3 shbt tak klr jln Allah kena boikot oleh org madinah selama 50hari. Zaman skrg, 3 org je yg klr jln Allah kalau gi boikot org kg/tmn yg x klr akn kena gelak je..


~ habis cerita FB.. dan hari ni jemaah aku kembali di Sri Petaling.. surat jemputan ghana pun dah dapat.. amir sab aku & bbrp ahli jmh skrg kat embassy utk hntr permohonan visa.. aku yang terkontang-kanting (buruk bena bunyik nye..) bersendirian di markas, mintak izin amir sab utk gi kedai..

* pagi tadi aku ada cakap slow2 kat amir sab.. x leh cakap kuat2, nanti amir sab kena art attack heart attack pulak; "kalau x dpt visa ke Ghana ni, saya tangguh dulu la amir sab lps cukup 60 hari.." Amir sab aku senyap je.. huhu..

who??

Doa le utk kami yg dhoif ni.. dan sebagai hadiah utk korang aku sharekan kat sini bayan yg aku record dari Masjid Sri Petaling.. dan kpd yg blm klr thn ni, cepat2 le klr sblm ijtimak pertengahan Mei ni.. dan aku dengar elders pesan kita kena byk baca terjemah surah Taubah utk faham maksud kita dihantar sebagai umat Nabi SAW..



Semoga Allah ampunkan dan terima kita semua..






22 Rabiulakhir 1433 @ 15/03/2012

UMRAH dan ZIARAH bersama EMRAZ Travel & Tours Sdn Bhd

PROMOSI DISKAUN RM1000 UNTUK SEMUA PAKEJ UMRAH EMRAZ‼️ (tertakluk kepada baki stok) PAKEJ MUSIM 1445 HIJRAH KAMI MENGGUNAKAN HOTEL SAFWAH SE...