Wednesday, June 02, 2010

Sedikit Cerita Jalan Kaki

Alhamdulillah selepas beberapa tahun aku berazam untuk keluar jalan kaki, akhirnya Allah izin jugak..

Pada malam mesyuarat Rabu masjid Sri Petaling 31 Mac 2010, aku dengan semangat waja dan berbekalkan hidung yang kembang separuh kerana suspen (maksudnya, tak kembang 100%), pergi tafakud (temuduga) untuk keluar 2 bulan jalan kaki. Walaupun bini aku tashkil aku keluar 4 bulan jalan kaki.. tapi tetap ku tahan Jebat.. mengenangkan cinta pada dunia masih menebal dalam hati, jadi aku minta kurang dari bini aku untuk keluar 2 bulan saje.. ohh lemahnya aku..

Aku lulus tafakud dan telah diminta berkumpul lepas Asar 1 April 2010. Bayan hidayat diberi pada pagi 3 April dan jemaah aku seramai 12 orang telah pergi ke tashkil pertama di Hulu Selangor.


View Larger Map
Tashkil 1.. Mula dari Kg Keliang, Kalumpang dan berakhir di Tmn Bkt Bujang, Rasa.
Buat usaha di 6 masjid/surau. Satu surau 2 hari.. Jumlah jarak lebih kurang 20km.

Masjid Kalumpang

15/04/2010 - balik Sri Petaling untuk beri laporan.


View Larger Map
Tashkil 2.. start dari Desa Permai jln Karak Mentakab dan last sekali kat Felda Mengkuang, Triang. 21 masjid/surau.. dan jumlah jarak lebih kurang 60km..

Masjid Daerah Bera


Takde banyok mende koi nok karkuzari (cakap stail oran Pahen yan suke maken iken Paten).. Tak kan  itu pun awok tok pahem.. apeke bende la awok oran nie..

 Mengkhususi Ikan Paten untuk dibuat gulai tempoyak.

Aku nak seberang sungai Pahang ni dengan berjalan kaki..
tapi tak jadi sebab takut riak..

Secara keseluruhannya jemaah kami satu hati, buat kerja dengan taat amir dan gembira.. Sama2 pegi dan sama2 balik.. Jalan kaki paling jauh 13km dan paling dekat 1km..

Makan best sebab Allah bagi sedap. Amir sab suka masak sebab dia amir taam ijtimak Nilai tahun lepas dan insyaAllah amir taam jur kawasan tengah tahun ni.. Banyak belajar dari amir sab dan ahli jemaah yang lain. Rasa2nya ni lah jemaah terbaik pernah aku ikut. Sedih bila tangguh..

 Termenung memandang langit.. teringat pencipta langit..
teringat jugak kat rumah.. dan orang rumah..

Kelengkapan tidur dae akhir zaman..
kalau sahabat Nabi nampak, mesti aku kena smash punya..

 Hujan lebat yang Allah turunkan..
mudah2an bersama hidayat dan rahmat..

Nusrah Allah memang banyak tapi tak nak karkuzari kat sini. Biar jadi kenangan seumur hidup aku aje.. Untuk tak menghampakan korang, aku hadiahkan bayan masturat jemaah aku.. lepas dengar bayan, jangan tidur.. terus gaaash...30/05/2010 - balik KL.. karkuzari.

Persiapan untuk ijtimak kawasan tengah.. 
atas bumbung pun naik khemah.

31/05/2010 - wafsi & dot.. dot.. dot..

p/s; Jemput la ke perhimpunan orang Islam di masjid Sri Petaling, Kuala Lumpur pada 11, 12 & 13 Jun 2010. InsyaAllah jumpa di sana..


Testimoni Penyimpan Emas

Dikongsikan di sini beberapa testimoni para penyimpan emas. Semoga bermanfaat. Pengalaman penulis sendiri cagar emas untuk keluar bertabligh...