Wednesday, February 24, 2010

Suka Jadi Kaya?

Gambar hiasan. Mamat tak berbaju tu bukan aku. Aku slim lagi..

Korang pernah dengar atau baca rangkap-rangkap nih;
  1. JANGAN SALAHKAN sesiapa JIKA KITA ASYIK TAKDA $$$$$..JikA dah ada $$$$ BERILAH PELUANG pada yg nak rebut $$$$$...JIKA SEMUA NAK $$$$$...Inbox Fon No n lokasi
  2. xpaham... knp org kata $$$$ bukan segala-galanya... tp masalahnyer skrg... SEMUANYA MEMERLUKAN $$$$..camne tuh? Nk wat $$$$? Inbox me... tp kt nk yg serius jer tau!
  3. beri peluang tuk diri kita tuk berubah... kt xblh merubah dunia... tp kita blh ubah diri kita tuk lebih baik dr smlm & esok akan lbh baik dr hari nie... KITA YG TENTUKAN NASIB KITA!!!! Lets do it $$$$$..

Astaghfirullah.. kesian dia..

Ehem-ehem.. korang semua suka kaya? Bukan kaya yang selet kat roti tuh.. Maksud aku kaya, banyak duit.. iaitu berduit.. Atau dengan perkataan lain, banyak uang.. iaitu beruang..


لَهُ مَقَالِيدُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ يَبْسُطُ الرِّزْقَ لِمَن يَشَاءُ وَيَقْدِرُ إِنَّهُ بِكُلِّ شَيْءٍ عَلِيمٌ 

Dia lah jua yang menguasai urusan dan perbendaharaan langit dan bumi; Ia memewahkan rezeki bagi sesiapa yang dikehendakiNya (menurut peraturan yang telah ditetapkan), dan Dia juga yang menyempitkannya (menurut peraturan itu); sesungguhnya Ia Maha Mengetahui akan tiap-tiap sesuatu.
(As-Syura ayat 12)

Diriwayatkan dari Hazrat Uthman r.a., katanya "Aku bertanya Baginda s.a.w. mengenai;
مَقَالِيدُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ
 iaitu 'perbendaharaan langit dan bumi'. Baginda s.a.w. menjawab

(klik untuk besarkan)
(fadhilat zikir ms 220).

Macamana nak amal dengan zikir ni, aku pun tak tahu.. Tu korang kena tanya ustaz.. Tapi kalau rasa-rasa zikir 300 pagi & petang pun tak boleh habis, sendiri mau ingat la.. Dan 2 hadis yang kat bawah ni serta hadis-hadis yang seumpamanya, tak boleh kita pandang ringan..


Rasulullah SAW bersabda; "Aku berdiri dekat pintu syurga, aku melihat orang-orang miskin berduyun-duyun memasukinya sedangkan orang-orang kaya masih lagi terperangkap (dalam hisab). Dan semasa aku berdiri dekat pintu neraka, aku melihat perempuan beramai-ramai memasukinya."

Dalam hadis yang lain Rasulullah SAW bersabda; "Manusia takut dua perkara yang sebenarnya kebaikan baginya.

  1. dia takut mati sedangkan kematian menyelamatkannya dari segala jenis fitnah.
  2. kekurangan harta sedangkan lagi kurang harta lagi kurang hisabnya."
At Targhib.
(fadhilat sedekah, jilid 3, ms 529)

Hati-hati dengan punca duit kita..

Ha.. amacam.. Nak jadi kaya jugak? Kaya miskin dah ketentuan Allah.. Masing-masing ada kelebihan yang Allah janjikan..

وَأَقِيمُوا الصَّلَاةَ وَآتُوا الزَّكَاةَ وَأَطِيعُوا الرَّسُولَ لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ
Dan dirikanlah kamu akan sembahyang serta berilah zakat; dan taatlah kamu kepada Rasul Allah; supaya kamu beroleh rahmat.
(An Nur ayat 56)

Dan untuk mempastikan korang termasuk golongan kaya atau tak, cubalah penuhkan kalkulator zakat kat bawah ni. Kalkulator ni dibuat oleh Lembaga Zakat Selangor. Boleh lah sekadar rujukan..

Kalkulator Orang Kaya; http://web.e-zakat.com.my/baru/k-zakat/kalkulator_pendapatan.asp

Dah cuba? Kalau kaya, bawak-bawak lah bayar zakat.. Kalau tak kaya, korang cuba kalkulator ni..

Kalkulator Orang Miskin; http://web.e-zakat.com.my/baru/agihan/kalkulator.asp

Manala tau dari golongan fakir miskin pulak.. Nabi s.a.w pun pernah doa untuk hidup dikalangan orang miskin dan dibangkitkan di akhirat bersama-sama orang miskin.. Wallahua'lam..Testimoni Penyimpan Emas

Dikongsikan di sini beberapa testimoni para penyimpan emas. Semoga bermanfaat. Pengalaman penulis sendiri cagar emas untuk keluar bertabligh...