Thursday, August 14, 2014

Kita, Israel & Palestin 2014

Kita..
korang pernah tak test 2 rakaat solat korang power ke tak? dah sampai masanya weiii..
~mintaklah bantuan dr Allah melalui sabar dan solat..

Israel..
Israel tahu lelaki muslim akil baligh Malaysia solat subuh berjemaah tak 100% lagi.. tu sebab dia berani..

Pusat Dakwah di Nusantara

Palestin..
Pengajaran yang boleh dipelajari daripada keadaan semasa di Palestin.

 1. Perhatikan apa pengajaran yg Allah mahu mengajar kita. Bagaimana mereka mengorbankan hidup mereka, dan bagaimana pula kita mengorbankan hidup kita. Kedai-kedai & rumah-rumah mereka sedang dibom tetapi mereka tinggal untuk mempertahankan Masjidil Haram. Namun kita tidak boleh mengorbankan kedai kita untuk solat Zohor.
 2. Berapa banyak mereka dibom & dibunuh, ini tidak akan memadamkan cahaya iman. Solat, Tabligh, Terawih, I'tikaaf.. semua masih berjalan di sana. Apa yang boleh yahudi lakukan? Mereka hanya boleh membuat kita berasa kecewa dalam akhbar. Akhbar itu kebanyakannya adalah cerita karut.
 3. Umat Islam telah dijadikan satu badan sejak dahulu lagi. Untuk itu bapa saudara & keluarga Nabi Sallallahu Alayhi Wasallam terpaksa dikorbankan.
 4. Berarak di jalan-jalan bukanlah penyelesaian. Penyelesaian itu adalah di dalam jalan yang lurus iaitu jalan Nabi Sallallahu Alayhi Wasallam.
 5. Pergi lah & boikot lah semua produk, tetapi jika kita tidak datang kepada solat, amalan sunnah, keteguhan amalan agama, kerja-kerja tabligh & membersihkan hati, kita tidak akan mendapatkan pertolongan Allah & ekonomi mereka tidak akan lumpuh.
 6. Nabi Sallallahu Alayhi Wasallam juga berniaga dengan orang Yahudi. Baginda tahu mereka musuh tetapi masih berniaga dengan mereka. Mengapa? Berdagang atau tidak berdagang dengan mereka bukan syarat pertolongan Allah.
 7. Bantuan Allah akan datang apabila umat membawa amal. Tidak kira sama ada orang-orang Yahudi kaya atau miskin, mereka tidak akan dapat berbuat apa-apa.
 8. Kita terlalu banyak beremosi. Kita mahu melompat seperti monyet di jalan-jalan, memegang beberapa sepanduk, membawa wanita-wanita & mengiklankan kepada semua orang bukan Islam. Kita fikir pertolongan Allah akan datang. Pertolongan Allah tidak akan datang seperti itu.
 9. Bantuan Allah akan datang apabila umat akan bangun pada masa tahajjud, umat akan menitiskan air mata, meninggalkan keluarga dengan menggunakan harta, diri dan masa mereka untuk agama ini, maka pertolongan Allah akan datang.
 10. Tiada guna kita duduk dan melaungkan 'Palestin, Palestin,' & kita mahu memboikot satu coklat & syampu. Sedangkan rumah & kereta kita & perniagaan kita menggunakan sistem riba. bagaimana pula simpanan bank dan insuran yang kita buat? Kita sendiri berperang dengan Allah kerana berurusan dengan sistem riba. Nampaknya seseorang yang lain pula perlu berarak bagi menentang kita.
 11. Apa yang berlaku di Palestin adalah gambaran daripada keadaan ummah. Apabila amal ummah betul, akan ada keamanan di Palestin.
 12. Apabila kita lebih memilih tidur dari solat, fesyen semasa lebih dari sunnah, mendedahkan rambut lebih dari berhijab, cara hidup musyrik melebihi cara Sunnah & menggunakan wang kita di pawagam & kelab berbanding di jalan Allah, maka kita adalah membeli bom, peluru & fosforus putih untuk membunuh saudara-saudara kita di Palestin. Mereka yang mati syahid akan ke syurga, tetapi apa yang akan menjadi hasil kita di akhirat kelak? Bukan sahaja kita tidak membantu saudara kita, kita menyumbang kepada pembunuhan mereka. Apa jawapan kita akan beri di akhirat nanti?
 13. Cara berdemonstrasi yang mudah adalah bangun untuk tahajjud & menitiskan air mata. Juga membuang TV & muzik keluar dari rumah, termasuk nada dering muzik. Sebenarnya kita telah melakukan perkara yang sama yang menyebabkan kemusnahan ummah.
 14. Apakah PBB akan lakukan untuk orang Islam? Sebenarnya kita lupa Allah. Kalimah syahadah hanya pada lidah kita tetapi tumpuan hati beralih ke tempat lain. Apabila tumpuan hati hanya pada Allah maka presiden negara ini & negara itu tidak akan memberi kesan kepada kita.
 15. Kisah saudara kita di Palestin telah memberikan kita satu pengajaran. Mereka telah menulis sejarah Islam dengan darah mereka. Tetapi kita akan disoal apa yang kita telah korbankan untuk agama?

Tempat jatuh lagi dikenang.. inikan pula tempat berdating..
Sayang anak tangan2kn.. sayang agama mcD ditinggalkn..
McD kami dah tak pegi.. korang rokok bila nak berenti?

dan ini cerita lain..

dikunjungan adinda2 blogger..
ust. Khann Da'ie (http://khanndaie.blogspot.com/ )
& bro. Mat Rock (http://abuzarimmohamad.blogspot.com/ )

— feeling wonderful at Takaful Am (Kenderaan Bermotor).

dan ini cerita lain dari yang lain..


Sekian.. makasey..Insuran & Road Tax Online (klik logo)

Testimoni Penyimpan Emas

Dikongsikan di sini beberapa testimoni para penyimpan emas. Semoga bermanfaat. Pengalaman penulis sendiri cagar emas untuk keluar bertabligh...