Friday, August 28, 2009

Pisang Emas Dibawa Belayar

Masak Sesikat Di Atas Peti
Hutang Emas Boleh Dibayar
Hutang Solat, JANGAN Dibawak Mati..Haa.. buat pe tu? Jangan korek hidung..

Dengar ni.. Satu benda yang aku nak ajak korang pikir bersama.. Kalau kita ada hutang duit dengan seseorang, patut ke kita beri sedekah duit kat seseorang yang lain?

Rasanya tak patut, sebab bayar hutang tu wajib dan beri sedekah tu sunat. Aku pernah dengar cerita Nabi SAW tak sedia nak solatkan jenazah seorang yang ada hutang sehinggalah seorang sahabat yang lain beri jaminan untuk bayar hutang tuh..

Huh.. berat kan?

Dulu pun aku dah tulis pasal benda ni kat sini; http://azharjaafar313.blogspot.com/2008/07/harimau-mati-meninggalkan-belang.html. Sapa suka bole baca..

Cerita pasal hutang lagi..

Kali ni bukan hutang duit tapi hutang solat..

Lagi berat bro.. (bukan beruk). Nak nangis mikirkannya.. Dalam hadis Nabi kata satu solat yang ditinggalkan dengan sengaja, maka orang tu akan diam dalam neraka selama satu hukub. Sahabat tanya apa tu satu hukub? Nabi jawab satu hukub bersamaan dengan 80 tahun akhirat. Sehari akhirat bersamaan dengan seribu tahun dunia..

Patutla dulu BPR nyanyi lagu 'Seribu Tahun Tak kan Mungkin..' (jangan nyanyi.. nanti kurang pahala puasa..)

Sekarang ni musim orang berlumba-lumba membanyakkan ibadah sunat termasuklah solat sunat. Baguskan? Lagipun satu sunat yang dibuat dalam bulan Ramadhan, Allah bagi satu pahala amalan fardhu.. Satu fardhu pulak dapat pahala 70 fardhu.. fuh!

Tapi..

Aku pernah dengar seorang ulama kata, kalau kita habiskan seluruh hidup dengan solat sunat, tak kan ganti satu solat fardhu yang kita pernah tinggalkan! Sebagaimana seorang yang berhutang duit, maka lebih fardhu dan afdhal atasnya mambayar hutang tu dari memberi sedekah, maka tersangatlah terlebih-lebih utamanya seorang yang pernah meninggalkan solat untuk membayar/ganti solat yang pernah ditinggalkan..

Ingat! Satu solat = satu hukub.. Berdebar jantung aku..


Semoga Allah ampunkan aku.. Dulu aku bodo.. (sekarang pun masih belum bijak lagi. Nabi kata orang yang bijak adalah orang yang banyak ingat mati dan buat persiapan untuk mati..)

Ulama tu kata, setengah ulama berpendapat haram solat sunat kalau ada hutang solat fardhu. Walaupun tak semua ulama berpendapat macam tu.. Tapi kira berat jugak lah.

Jadi jalan penyelesaiannya ada 2 cara;

1.kira agak-agak berapa banyak solat yang dah ditinggalkan. Habiskan satu hari, dua hari atau beberapa hari dari pagi sampai malam untuk ganti semua solat tu..

2.andai kata kita tak solat selama 10 tahun, maka dari sekarang hingga 10 tahun akan datang, setiap kali kita solat fardhu, kita iringi dengan satu lagi solat fardhu. Disamping tu jangan lepaskan solat-solat sunat.
Contohnya; lepas solat fardhu zohor, kita solat fardhu zohor sekali lagi. Kemudian kita tambah dengan solat sunat selepas zohor.. Andai kita mati sebelum cukup 10 tahun, sekurangnya kita ada niat dan kesungguhan untuk ganti solat dan mudah-mudahan Allah ampunkan dosa kita..

Dan.. jangan lupa banyakkan taubat dan istighfar. Banyakkan nangis depan Allah. Tak boleh nangis buat-buat nangis..

Doa juga untuk aku yang banyak dosa nih..

Testimoni Penyimpan Emas

Dikongsikan di sini beberapa testimoni para penyimpan emas. Semoga bermanfaat. Pengalaman penulis sendiri cagar emas untuk keluar bertabligh...