Sunday, June 20, 2010

Realiti Dan Fantasi

{~goreng~}
Kita sering dibatasi
Realiti dan fantasi
Saat cinta bersemi
Bersama berilusi

Di situlah kita
Mengenal ertinya budi
Kasih sayang insani
Dan peribadi.. {~goreng lagi..~}

Realiti atau Fantasi?

Wooo.. amende nie? Rock kapak la pulak..
Tak de lah.. Saja nak kongsi cerita.. Sorang pengkomen telah membuat pengkomenan di dalam entry aku yang lepas.. rasanya bagus jugak untuk dikongsi pengkomenan oleh pengkomen tersebut..

Tapi aku tak nak ambik semua isi pengkomenan pengkomen tersebut.. cuma sikit aje yang aku 'kerat & tampal' (cut & paste..)

*****

'Abu al-Hasan Ali al-Nadawi di dalam bukunya Ila al-Islam Min Jadeed (Kembali Semula Kepada Islam). telah memberikan suatu analogi yang sangat baik untuk difikirkan bersama.

Sunnatullah telah menetapkan bahawa realiti sentiasa mengalahkan fantasi.

Beginilah perihalnya kita ketika berhadapan dengan musuh. Jika kita membaca al-Quran dan meneliti ayat-ayat tentang Nasrani, kita akan dapati bahawa orang-orang Kristian hari ini amat menepati watak mereka seperti yang digambarkan oleh al-Quran. Aqidah mereka yang mengelirukan, paderi mereka yang kuat makan duit, kebencian mereka terhadap orang-orang yang beriman dan sebagainya, semua keterangan teori al-Quran itu menepati realiti kaum Nasrani hari ini. Maka orang-orang Kristian hari ini adalah orang Kristian sejati. Mereka adalah realiti. Pertembungan kita terhadap mereka adalah pertembungan kita dengan sebuah realiti.

Jika kita membuka lembaran al-Quran dan mengkaji tentang Yahudi, maka kita akan dapati bahawa keterangan al-Quran tentang karakter Yahudi amat selaras. Kelakuan penakut mereka yang hanya membolehkan mereka menyerang di sebalik tembok, sifat takabbur, dendam kesumat terhadap orang-orang yang beriman, semuanya menepati realiti. Maka orang-orang Yahudi hari ini adalah orang Yahudi sejati. Pertembungan kita dengan Yahudi adalah pertembungan kita dengan sebuah realiti.

Namun, jika kita amati keterangan al-Quran tentang ciri-ciri orang Islam dan Mukmin, apakah hasil pengamatan kita itu?

Al-Quran menjelaskan bahawa orang-orang Mukmin itu bersaudara. Al-Quran juga menjelaskan bahawa orang Mukmin itu saling menjadi pembantu kepada Mukmin yang lain. Orang Mukmin bersatu padu berpegang dengan tali Allah, mereka tidak berpecah belah ketika mendirikan agama, mereka pengasih sesama mereka dan keras terhadap Kuffar dan pelbagai lagi senarai ciri Mukmin yang diterangkan oleh al-Quran.

Namun, perhatikanlah realiti umat Islam hari ini. Berapakah jarak di antara diri idaman mereka seperti yang digambarkan al-Quran, dengan diri sebenar mereka di dalam realiti kehidupan?

Berat untuk lidah kita mengungkapkannya, namun al-Nadawi turut sampai kepada kesimpulan yang sama. Umat Islam hari ini tidak seperti umat Islam yang digambarkan al-Quran. Kita ramai tetapi kita hanya sebuah fantasi, dan fantasi sentiasa dikalahkan oleh realiti!'

*****

"Waaaarrggggg..." suara budak darjah 2 menangis..

"Keh keh keh.." suara budak darjah 5 ketawa..

"Woi.. apa ni bising-bising? Dah la main bola dalam rumah, lepas tu nak nangis-nangis pulak.." suara bapak kepada budak-budak darjah 2 & 5 tersebut dengan sedikit nada marah..

"Abang main bola dia tipu.. tak gol tapi dia kata gol.. waaaarrggggg..." kata budak darjah 2 lagi sambil menyambung tangisannya..

"eleh.. gol lah.. Keh keh keh.. Keh keh keh.." ketawa budak darjah 5 dengan lebih panjang..

"Taaakk.. abang tipu.. mana ada gol.. waaaarrggggg..." kata budak darjah 2 lagi..

"Dah dah senyap.. nah ambik kunci motor abah ni.. start motor tu, lepas tu korang set dia punya meter, pergi ke masa ½ jam yang lepas.. betulkan balik keadaan.. panggil abah tengok, gol ke tak gol.." kata bapak bebudak tu dengan muka serius..

~ahh.. Realitinya aku masih tergolong dalam manusia yang Fantasi..

Fantasi Terakhir?

Pada detik yang ngeri
Yang tak pernah termimpi
Ku dibaluti sepi
Kenangan membara lagi
Meracuni hati yang keterlanjuran

Baru kini ku akui
Kau masih milik ku lagi
Dan terus bersemadi
Hingga akhir nanti
[kumpulan pangkah bulan pangkah dacing pangkah api]

rock kapak dengan rambut tebuan & seluar sarung nangkaTestimoni Penyimpan Emas

Dikongsikan di sini beberapa testimoni para penyimpan emas. Semoga bermanfaat. Pengalaman penulis sendiri cagar emas untuk keluar bertabligh...