Tuesday, March 16, 2010

7 Benda Ajaib Di Dunia

7 benda ajaib didunia, sering kita sebut-sebut sebagai hadiah terbaik tamadun lalu kepada manusia pada masa kini. Tapi apa kebendenya ketujuh-tujuh benda ajaib tersebut. Sebahagian daripada kita langsung tidak mengetahui apakah sebenarnya atau lokasi benda-benda ajaib tersebut. Namun bukti tetap ada pada kesan runtuhannya sebagai peringatan kepada umat yang akan datang.

1) Tembok Besar China yang mempunyai lebih 24,000 pintu gerbang dan panjang 5,000 kilometer.

2) Piramid Giza: keajaiban dari bangsa mesir kuno. Piramid yang dibina dengan 2,500,000 blok batu besar yang tersusun rapi.

3) Taj Mahal istana yang dibina oleh Maharaja India, Shah Jahan untuk isterinya Mumtaz

4) Candi Borobudur yang terletak di Jawa

5) Angkor Watt di Kemboja

6) Taman Tergantung Babylon yang dibina lebih 3,000 tahun yang lalu

7) Menara Condong Pisa yang terletak di Itali.dan dalam beberapa hari ni, satu penemuan baru benda ajaib telah ditemui,
menjadikan ianya yang ke lapan..

iaitu; Sudin Ajaib! (gambar dirahsiakan).

Habis cerita tuh..

*********************************************

Andaikata, sekali tu kan, kan, kan kan..

Korang singgah kat satu masjid untuk solat jemaah.. Lepas je iqamat dilaungkan, korang termasuk ahli jemaah kat situ pun masuk saf. Tiba-tiba satu pakcik (yang mukanya seiras-iras orang kampung tersebut, walaupun sebenarnya dia bukanlah orang kampung tersebut) yang betul-betul bediri kat sebelah korang terkentut dengan nyaringnya kuatnya.. Korang pun terkujat terkejut! Walaubagaimanapun pakcik tersebut telah keluar dari saf untuk membaharui wuduknya. Kini tinggallah korang dengan satu jenis bau yang diwariskan oleh pakcik tersebut kepada korang..

Selesai solat, korang bergegas pulang ke rumah dengan perasaan hiba.. Sampai di rumah korang pun mengadu domba kepada keluarga korang; "Semua ahli jemaah yang kat masjid aku singgah tadi terkentut dengan kuat masa solat.. Teruk betullah semua orang kampung kat situ.."

Moral of the story;
  1. kalau satu yang buat, tak bolehlah hukum semua..
  2. ada orang nampak sama, tapi sebenarnya tak serupa..
  3. walaupun terkentut dengan kuat tidak manis pada pandangan orang, ianya bukanlah satu dosa..Testimoni Penyimpan Emas

Dikongsikan di sini beberapa testimoni para penyimpan emas. Semoga bermanfaat. Pengalaman penulis sendiri cagar emas untuk keluar bertabligh...