Thursday, October 10, 2013

Sepanjang 20 Hari Lepas

kemalasan untuk mengupdate blog sangat meluap-luap.. sehingga mengeluarkan wap..

tapi camne pun aku tulis jugak sikit aktiviti sepanjang 20 hari.. kalau aku cerita semua, akan buat korang jadi sangap.. jadi tak semua aktiviti aku boleh tulis sebab sebahagiannya menjadi rahsia antara aku dan isteri.. (krik krik.. krik krik..)

20 September 2013
lepas asar.. aku melangkahkan kaki ke masjid Sri Petaling.. bukan pegi jalan kaki.. gilak la jalan kaki 30km.. aku melangkahkan kaki untuk duduk atas seat motor ex5 dan memulas throtle ke tahap gaban.. khidmat 10 hari kat sana.. kelihatan para bidadari syurga mengintai-intai di jendela syurga kerana meraikan pemergian aku.. (aku potong sebab bini aku marah..)

memula aku diputuskan untuk khidmat di istiqbal (penyambut tetamu) jemaah foreign.. tapi lepas tu aku mintak tukar ke istiqbal tempatan.. tempat foreign tu sebuk sangat.. jemaah keluar masuk siang malam.. nak urus tiket, visa, route, kenderaan.. jadi kemalasan melanda..

pejabat istiqbal tempatan..
shift keje kat pejabat istiqbal bermula jam 5 pagi dan tutup jam 11 malam.. satu shift 2 jam & satu hari kena bertugas 2 shift.. keje utama kat sini adalah memantau urusan jemaah tempatan yang datang dari seluruh Malaysia.. keje-keje lain adalah baca taklim, jaga amanat beg, jaga amanat duit, jaga sekuriti masa solat fardhu, jaga-jaga cik salmah, iktilat orang yang nampak dah lama iktikaf dan buat masjid macam rumah mertua dia, jorna orang untuk duduk ijtimai amal , lost & found dan lain-lain urusan..

asrama kami.. heheh..
orang khidmat dikenakan bayaran untuk makan RM2.50 sehari.. 4 kali makan woo.. setiap hari ada lebih kurang 20 orang yang khidmat diistiqbal dan 10 orang yang khidmat di tempat masak.. gaji?? haa.. mudah-mudahan Allah terima dan beri gaji di akhirat..

ni pun tugas istiqbal untuk beri no ustat..
sempat lagi ni bagi yg nak keluar musim cuti sekolah..
yg ni pulak adalah aktiviti sampingan.. ahaks..

30 September 2013
9.30 malam balik rumah le.. 1-10 okt orang lain pulak khidmat..

02 Oktober 2013
ada orang minta nasihat.. "susah nak keluar berdakwah sebab masalah keje.."
jadi aku nasihatkn dia; "dari rumah ke masjid, kemudian ke opis.. dari opis ke masjid, kemudian ke rumah.. "

~ kita selesaikn masalah dengan amal.. bukan selesai masalah dulu baru nak beramal.. kalau dapat istiqamah macam ni dalam amal, Allah akan selesaikn masalah..

~ biasa tengok/dengar orang yang berenti keje, lompat keje, cuba beniaga dsb, tapi amal x jaga.. kesannya masalah bertambah dan makin jauh dari usaha dakwah.. wallahu'alam..

05 Oktober 2013
keluar 3 hari masturat (bersama isteri).. pertama kali sejak 2 tahun sebab anak baru putus susu.. maka bapak bermaharajalela.. anak-anak tinggal rumah mak.. 8.45 pagi gerak ke destinasi..

10 pagi, bayan hidayat kat seksyen 19, Shal Alam.. jemaah 7 pasang..

12.30 tghari.. sampai di route keluar.. Taman Chempakasari, Batu 4, Klang (halkah Sementa)..

A=Kepong, B=Shah Alam, C=Klang

Lepas zohor mesyuarat, makan dan terus umumi gash.. lepas asar bayan tashkil, lepas tu bayan masturat.. lepas tu lagi gerak ke Sri Petaling untuk hadir jur.. lepas isyak balik ke Klang..  makan dan lepas tu hilang dari dunia..

06 Oktober 2013
lepas bayan subuh, bayan masturat.. lepas tu sarapan.. lepas tu melepas.. lepas tu pulak ke Sri Petaling lagi untuk sambung jur hingga zohor.. 
*berapa banyak lepas la..
(Bayan subuh ust razif sri ptlg 6/10/13) Nasihat dr mesy nizamuddin. ...

Kata Maulana ibrahim:Syukur dlm usaha ni, ialah kita istiqamah dlm usaha ni. Dlm istiqamah, Allah janji, akan tmbah nikmat pd kita, sampai satu amal pun sy tak ttinggal. nabi saw tlh tarbiyyah shbt agar istiqamah dlm smua keadaan. org yg dpt hidyat kmudian dia istiqamah, mk Allah akn tmbh hidayat bg mrk ,dn akn bg taqwa pd mrk. 

dlm Al-quran:kalaulah muhammad mati,adakah kamu akn bpaling kebalakng dn tinggal usaha ni,sesungguhnya kalau kamu bpaling,Allah tak akn mudarat sedikitpun. 

ni tarbiyyah sahabat drpd Nabi saw, keadaan yg paling getir bg sahabat ialah kewafatan Nabi saw. sampai Allah kata mafhumnya, jgn jadikan alasan utk tidak istiqamah dlm usaha. Apabila usaha tlh maju, mk usaha akn jd lebih longgar, dn apa akn blaku, mk org lama akn mcari kerehatan diri. sepatutnya kita akan menambah usaha lg. shbt ansor, mrk tlh bg byk pngorbanan dlm agama, asalnya mrk xkenal nabi saw, jumpa masa haji, dn ansor tlh sedia, dan mrk trima dgn sungguh2agama ini, dn nabi saw hantar mus'ab bn umair, sehingga dlm masa sethun saja kebanyakan org madinah tlh masuk islam, nabi saw kalau hijrah ke madinah, mk smua arab akn memusuhi kamu wahai ansor, mk ansor tlh terima juga nabi saw dimadinah.
Mk bila usaha dh ramai, mk apa blaku, mk shbt pun kata, kita kna rehat sikit, utk baiki dunia dn sbgnya, atas lintasan ini mk turunlah ayat jgn kamu campakkan diri kamu dlm kebinasaan. ini utk org ansor, yg tlh bg bmacam2 pengorbanan, dn org muhajir tlh cemburu dgn amalan org ansor, mrk tlh korbankan harta mereka, di medan perang , mrklah yg paling ramai syahid, mrk tlh korban byk utk kami, dlm keadaan ni juga Allah suruh mrk agar truskan usaha lagi utk ansor. sabda nabi pd ansor, kamu ni ramai bila utk trima takaza agama, dn apabila ada ghanimah/harta maka kamu kurang dn tidak dtg dgn ramai, ni sifat mulia, 
maulana ibrahim:kali pertama daku kluar 40 hari, mk byk takaza dtg pdnya, sehingga dia kata dia xbleh jg madrasah, mk kt maulana yusuf, kamu biarkan takaza dan kamu sambut takaza itu mk kamu akn makin makbul dan faham dlm usha ini. mk firman Allah, kalau kamu x ambil takaza, mk Allah akn ambil org lain dlm usaha ni. dan sikitpun takkan mudaratkan Allah. 
Keikhlasan dlm iman, ialah apabila kita dpt tinggalkan pkara yg diharamkan Allah swt. Nabi saw ajar umat, buat amal dan kena yakin dgn janji2 Allah. satu shbt solat dn takda tumakninah, maka itupun tak diterima. Kita kna dapatkan ikhlas dlm ilmu, apa itu ikhlas dlm ilmu? kt maulana saad:sehingga dtg takut pada Allah. 
maulana saad kata apa tujuan ta'lim? dulu utk tingkatkan ghairah amal, hingga byk karkun lama kata kami dh dpt dh ghairoh, mk kt maulana:utk menyegar dan msuburkan janji2 Allah taala. maksud ilmu kt maulana saad:bukan utk tahu, tp utk ta'assur, tkesan dgn ilmu yg mrk blajar, hingga bw pada amal. dlm satu hadis, sapa yg putuskan silaturrahim mk rezki sikit, mk nabi sabda, sapa yg ada putus silaturrahim, mk jgn duduk dlm majlis ini, mk sahabat satu org trus bgn dan nk pergi minta maaf dgn mak saudranya, dn nabi tanya, mana kamu mau pergi? ktnya sy mau minta maaf drpd mak saudara,
kata maulana saad, camana nk beljar ilmu? ialah kita suhbah dgn alim ulama', dn pandang wajah ulama' dgn penuh kasih sayang, kt maulana saad, kalau ada ulama yg mnentang usaha ini mk kita kna sayang pada mrk lebih drp yg ulama yg suka dgn usaha. kt maulana saad, kalau kita suka ulama'2 yg buat usaha lebih drpd ulama yg ttg usaha mk ini adalah satu perlanggarn usul drp kita. 
Kita kna usaha atas zikir, kt msaad, takda mana2 usaha agama yg bjaya, tanpa ada ta'aluk pd Allah, zikrullah maksud pada segala amal, shbt tanya ya rasulullah apa puasa yg paling afdol? iaitu puasa yg paling byk zikrullah, apa solat paling afdol, solat yg paling afdol ialah solat yg paling byk ada ingat pd Allah sehingga jihad yg paling afdol, ialah jihad yg paling byk zikir pada Allah.
Kita kna usaha ikramul muslimin, msaad bg tau, bukan ikram tu bg teh, kalau bg anjing pun kita boleh masuk syurga, dlm muntkahb, myusuf letakkan hadis anzilinnas manaziluhum....bahkan org islam lebih mulia, harta, nyawanya... mk lebih besar lagi, hak imam, hak hafiz, hak org lama, hak syuro, jd ikrom... ialah anzilinnas sa manaziluhum. msaad bwk satu kisah, maka satu jenazah dtg ,mk nabi nk solat utknya, sampai umar ra kt... jenazah ni bgitu buruk... tp nabi cari kbaikan jenazahni... dan tanya sahabat... mk satu shbt kata dia telah security dalam jalan Allah.. sampai org ramai kata... kamu ahli neraka tapi aku (nabi) kata kamu adlah ahli syurga... kita kna tak pandai cari kburukan org. akhlak ialah disebalik 99 buruk org kita cari 1 kebaikan yg ada pd dia, dan ikhlas pula... disebalik 99 kebaikan kita , mk kita cari, belek, sampai kita jumpa 1 kburukan kita dan itulah kita nilai diri kita. ikhlas ialah satu sifat bila kita fikir tak da cara yg kita selamat, takda apa2 kepentingan dlm harta dn lain2 pkara dunia. 
kisah syahid, alim, munfiq... dihumban dlm neraka. Mk ada satu sahabat tlh korbankan diri dlm agama... mk katanya pada nabi... tp aku mahu org lain tau usaha aku diketahui oleh org lain... mk sabda Nabi.. .takda apa2 dlm amalan kamu.. msaad: istikhlas itu ialah... kita hanya milik usaha agama ni krn Allah, kita hanya pekerja Nabi.sehingga kt msaad... byk perkara yg mcacatkan usaha agama kita... iaitu ada terselit sikit dunia dlm usaha agama. satu hari ada org syahid masa zaman umar ra... mk kata nabi... jgn kt dia syahid... sbb dia tlh libatkan dirinya dlm dunia masa dia kluar. bhkan peniaga yg benar bersama siddiqin.... tp kalau dlm jalan Allah mk dunia tak boleh masuk campur, utk haji...boleh masuk urusan dunia, tp utk jalan Allah, mk tak boleh masuk sikitpun urusan dunia.

(kredit kepada Anak Pendang Sekeluarga)
huuu.. memang berat.. doalah aku dapat amal.. tolong istighfar untuk aku..

ni la budak yg 1st time kena tinggal tu..
x nangis pun..
kalau ada yg tanya; "umi mana?"
dia jawab; "umi keluar jalan Allah.."

07 Oktober 2013
aku dikunjungi tuan Nazim Ghani.. datang dengan set panah yang aku tempah.. untuk isteri.. huhu.. 

lepas isyak kami tangguh.. alhamdulillah, aku dan isteri dapat belajar dari orang lama dalam jemaah termasuk tuan rumah.. kami azam pergi ke seluruh alam.. 


08 Oktober 2013
~kesinambungungan dari entri;
http://azharjaafar313.blogspot.com/2013/09/memanah-la-pulak-brader.html

pink kaler..
anak panah buloh..
kemah mung..

09 Oktober 2013



*dalam pada malas nak mengupdate blog tu, masih terpanjang juga entry nih..


**bayan ni aku update pd 11 Okt 2013..







Insuran & Road Tax Online


2 comments:

  1. Complete na.. smua cite ada dlm satu entry.. InsyaAllah satu hari nanti, doakan sy agar dpat khidmat kat sri petaling ..

    berapa harga satu set panah tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bow RM160 (poundage 25#).. panah buloh 6 btg RM100..

      Delete

komen pembaca sangat aku hargai.. makasey...

Daftar Beli Emas Public Gold

ADA 2 JENIS PEMBELIAN EMAS DI PUBLIC GOLD Cara 1  - Beli Emas Fizikal (dinar emas atau gold bar) secara tunai atau bulanan 4x atau bulanan 1...