Wednesday, August 06, 2008

Dari Hal Selipar

Keterangan gambar;
Dari kanan atas - selipar Anas, Ammar, Amir & A'isyah
Dari kanan bawah - selipar Mardhiah, Big Boss & bini Big Boss
(Mu'az belum ada selipar)

Inilah koleksi selipar dalam keluarga aku. Ni baru selipar, belum kasut sekolah dan kasut-kasut lain lagi. Dan tak termasuk selipar dan kasut yang tak boleh dipakai. Budak-budak ni kalau sorang beli selipar, yang lain pun nak beli selipar.

Selipar biru yang besar tu aje aku tak beli. Aku pinjam masjid punya. Maklumlah kat masjid aku ni banyak selipar tinggal. Diorang yang datang ni guna kaki manusia, tapi bila balik suka pinjam kaki ayam agaknya. Selipar aku orang dah kebas. Jadi aku tunggu sampai semua orang dah balik, baru aku cari selipar untuk dipinjam. Itupun aku ambik selipar ni kat depan rumah mandi mayat masjid. Mungkin mayat yang mandi kat sini, bila balik lupa pakai selipar.

Menengok selipar-selipar ni mengingatkan aku makin dekat nak ke kubur. Anak-anak dah membesar. Aku dah semakin tua (walaupun jiwa masih muda). Rambut pun dah mula tumbuh uban. Badan pun cepat penat. Perut je maintain macam dulu. Seluar jean 15 tahun dulu boleh pakai lagi beb. Jangan marah.

Sepanjang hidup aku dah berapa kali beli selipar, tak tahu lah. Buatnya setahun 2-3 pasang. Dari banyak-banyak selipar tu, tak tahu berapa banyak diguna untuk langkah pada jalan agama dan berapa banyak diguna untuk langkah pada jalan dunia. Hakikatnya setiap langkah menuju ke kubur.

Berapa ramai orang kat dunia ni yang ada macam-macam planning.
Planning lepas habis belajar.
Planning bila dah kawin.
Planning bila dah ada anak.
Planning di hari tua (tu la yang selalu disebut oleh ejen-ejen insuran macam aku!)
Rupa-rupanya malaikat maut dah planning nak cabut nyawa dia esok!

Macamana ye rasanya bila nyawa sedang ditarik keluar dari badan?
Kalau macam kaki ditarik keluar dari selipar, ok sangat la...
Tapi kalau macam tarik satu selipar supaya putus dua?

Semoga Allah sentiasa merahmati kita semua. Amin...

4 comments:

  1. Teringat terompah Abu Talib. Pakai kat kaki tapi otak menggelegak...

    Itu paling ringan.. mcm mana kalau kena humban.... Naudzubillah...

    ReplyDelete
  2. eh mana iklan nuffnang lu? Gua nak click ni...

    Selipar ok lagi bro... kasi tangkap sikit gambar bungkusan lampin pakai buang kat dalam rumah.

    ReplyDelete
  3. nabi ada terdengar terompah bilal dalam syurga masa kat dunia lagi. Kita..??? Hidayat...

    ReplyDelete

komen pembaca sangat aku hargai.. makasey...

Daftar Beli Emas Public Gold

ADA 2 JENIS PEMBELIAN EMAS DI PUBLIC GOLD Cara 1  - Beli Emas Fizikal (dinar emas atau gold bar) secara tunai atau bulanan 4x atau bulanan 1...