Wednesday, December 02, 2015

VI Batch 1990 Reunion.. After 25 Years

Malas nak taip.. korang tengok gambar je lah.. ahaks

Kejadian berlaku 7 November yang lepas..


...after 25 years
Posted by Azhar Jaafar on Saturday, November 7, 2015








Insuran & Road Tax Online (klik logo)


Wednesday, November 04, 2015

Bersedekah Menjemput Rezeki

Saya orang berniaga. Pendapatan tak tetap. Ada ketika banyak, dan ada ketika sedikit (mengikut kiraan saya, bukan kiraan orang makan gaji). Tapi pengalaman saya, pendapatan saya paling banyak ialah bila bulan di mana saya paling banyak bersedekah. Lagi banyak bersedekah, lagi banyak pendapatan yang saya terima daripada perniagaan.

Memang setiap kali bersedekah saya masih berkira-kira yang duit saya semakin berkurangan, tapi saya yakinkan diri, setiap 1 yang kita sedekahkan, sekurang-kurangnya 10 kali ganda Allah ganti balik. Itu pasti. Syaratnya kena yakin dan berusaha. Alhamdulillah, janji Allah itu sangat benar. Bila bersedekah, pasti ada sahaja rezeki yang tak disangka-sangka datang…

Jadi salah satu cara menjemput rezeki dan menggandakan kekayaan ialah dengan bersedekah. Perbanyakkan sedekah. Bersedekah dulu baru boleh kaya. Bukan kaya dulu baru bersedekah…


Cara Disiplinkan Diri Bersedekah

Memang perasaan lokek sentiasa ada setiap kali nak bersedekah. Tapi cara saya lawan perasaan lokek tu dengan buat membuat peruntukan khas yang saya namakan “Tabung Infaq”. Saya ikut betul-betul saranan Chef Li; 1/10 pendapatan dimasukkan ke Tabung Infaq, bukan hanya ketika pendapatan dah besar, tetapi sewaktu awal-awal saya membina bisnes lagi.

Prinsipnya;

Dapat RM100, RM10 untuk Tabung Infaq.
Dapat RM1,000, RM100 masuk Tabung Infaq.
Dapat RM10,000, RM1,000 masuk Tabung Infaq.
Dapat RM100,000, RM10,000 masuk Tabung Infaq.
Dapat RM1,000,000, RM100,000 masuk Tabung Infaq.
Dan begitulah seterusnya.

Bila ada peluang untuk bersedekah yang kita rasa yakin ia tempat yang betul, tarik sebahagian duit dari Tabung Infaq dan sedekahkan sahaja. Saya rasa mustahil untuk saya ‘sanggup’ hulurkan RM100 – RM500 setiap kali bersedekah kalau saya tak buat tabung begini. Tetapi bila ada tabung, saya dah tak perlu berfikir panjang. Ambil duit dari tabung tu, dan hulurkan sahaja sebab ia memang dikhaskan untuk bersedekah. Ia untuk dihabiskan, bukan untuk disimpan…


Sampul Infaq

Setiap bulan saya akan masukkan 1/10 pendapatan ke dalam sampul begini. Dari sampul “Infaq” itulah saya keluarkan duit untuk bersedekah.


Keajaiban Bersedekah

Kekadang saya cuba “paksa diri” keluarkan duit lebih banyak dari tabung tersebut untuk disedekahkan, terutamanya pada bulan Ramadhan sampai rasa risau takut-takut tabung itu ‘kering’. Tapi janji Allah benar, Dia ganti semula pendapatan yang menyebabkan tabung tu kembali penuh. 1/10 dari pendapatan yang diterima semula cukup untuk penuhkan semula tabung tersebut seperti ia belum lagi disentuh.

MasyaAllah… Memang ajaibnya amalan sedekah. Tak pernah ada orang jatuh miskin sebab bersedekah. Yang jatuh miskin sebab boros berbelanja tu ramai…

Wallahu a’lam.

*kopipes wassap, x tau siapa penulis asal

gambar Mus'ab 4 thn, sekadar hiasan..








Insuran & Road Tax Online (klik logo)

Sunday, November 01, 2015

Jenjalan Keluarga - Gold Coast, Morib

Jumaat & Sabtu; 25 & 26 September 2015..

Ni citer dah lebih sebulan dah.. jenjalan dengan family ke Morib.. tidur satu malam je.. nak sewa dua malam tapi biasa la.. last minit punya planning, dapat semalam je.. jadi la..

Pepagi dah gerak dari Kepong.. ngam-ngam sampai sana dah tengahari.. tinggalkan isteri, baby dan 2 anak pompuan kat lobby apartment.. aku dan semua anak-anak lelaki yang lain gi solat jumaat..

Lepas solat jumaat, balik ke aprtment.. tengok-tengok yang kat lobby tadi semua dah tak de.. rupanya dah lepak-lepak dalam bilik.. huhu

Criter seterusnya, tengok gambar je lah ye.. malas nak taip..



tetibe.. "teruk betul customer service Gold Coast Apt Morib ni.. aku balik asar tadi, bilik dlm apt terkunci dr dalam.. biasa la anak2 main.. dah call customer service dari kul 5 sampai skrg x dtg2 lagi bukakn pintu.. dah call 2, 3 kali dah.. baju basahan aku kat dlm bilik tu.. x dpt la mandi waterpark petang ni.. baby dah terberak pun x dpt salin diapers sbb beg dlm bilik.. anak2 besar je dh gi mandi sbb diorg bilik lain.. hampeh, bayar je mahal"

petang tu aku mandi laut je.. sadis



malam.. tapau dan makan kat apartmen je..



esoknya baru aku dapat mandi kolam..




















Hari sabtu checkout 12 tghari..

Alhamdulillah tak duk semalam lagi sebab.. jeng jeng jeng..

Jerebu mula melanda negara tercinta.. istighfar.. on the way balik KL pun pemandangan jalan dah tak clear..

Indeks Pencemaran Udara

Alhamdulillah masih nampak jalan ke masjid


1 November 2015.. jerebu dah diangkat.. kembali bawak anak-anak main taman..










Insuran & Road Tax Online (klik logo)

Saturday, October 10, 2015

Raya Haji 2015

24 September 2015..

hari raya korban.. hari raya paling besar dalam Islam.. sempena pengorbanan Nabi Ibrahim a.s. dan keluarga baginda.. tinggal anak bini di tanah tandus hanya kerana menurut perintah Allah.. sehingga Allah zahirkan kudratNya.. rezeki air zam-zam, tanah tandus jadi subur, anak isteri jadi orang mulia di Mekah dan diakhiri dengan ketaatan mereka sekeluarga kepada Allah sehingga sanggup melakukan penyembelihan..

Allah suka dan tukar penyembelihan dengan korban binatang..

Hari ni kita ambik yang hujung je.. bab tinggal anak bini kita tak sanggup.. sehingga ada yang anggap ni bukan amalan agama.. sedangkan TIDAK ADA SAHABAT yang TAK tinggal anak bini untuk agama..

DI MANA KITA?

joss la pulak.. kui kui

8pagi.. solat raya.. parking jauh sket.. jalan jem.. maklumlah, setahun 2 kali je..



Lepas solat, gi beraya kat rumah mak abah.. jalan tak jem langsung.. rilek je..



alhamdulillah raya kali ni kami semua dapat kumpul sekali..



Mak abah dan kami 4 beradik..



Anak beranak aku je dah 10 orang..



10 pagi - 12 tengahari.. buat2 sebuk kat program sembelih lembu masjid.. tahun ni 17 ekor lembu dikorbankan.. modal aku pisau dan batu asah.. lepas tu pandai2 le cari keje apa yang patut..



Petang sampai malam, relak kat rumah je.. esok nak makan angin.. huhu








Insuran & Road Tax Online (klik logo)

Thursday, September 17, 2015

Dah 4 Bulan Lebih Tak Update Blog.. huhu

Pegi mana bro? lama x nampak..
heheh.. gi jenjalan la.. tengok negeri orang..


"Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri.. lebih baik di negeri sendiri.."
"Apesal lak lebih baik di negeri sendiri.. kan hujan batu?"
"Tu lah.. korang tak tau.. batu bukan sebarang batu.. tapi batu berlian, batu akik, batu zabarjad, batu zamrud.. kalau tak, tak kan lah ramai yang minat negeri kita.. huhu"


Aktiviti setelah balik..

22/08/2015..
memanah di dalam rumah dan di luar rumah..
(maaf.. hanya video memanah di luar rumah shj dapat disiarkan.. harap kecewa..)

video


23/08/2015..
balik kampung kat Ulu Yam, Hulu Selangor






31/08/2015..
berenang2 ke tepian sempena Hari Kemerdekaan

video



08/09/2015..
20 tahun dah pun berlalu.. hangatnya masih cam dulu.. jgn jeles haa.. ahaks 



12/09/2015..
Alhamdulillah kancil 850 kesayangan kami sekeluarga baru keluar workshop.. enjin 850 yg pernah di oberhol 3thn dulu x dpt dikekalkan.. skrg dah dpt enjin baru 660 dari jepun.. tapi pickup masih mantap mcm 850..



13/09/2015..
Walking time.. 
Taman Metropolitan Kepong (Taman Layang2)







dan ni bonus track.. ahaks..
~credit to my pren, bro.Ali Russia..

video








Insuran & Road Tax Online (klik logo)