Sunday, October 23, 2011

Malam Sabguzari

N3 utk yg paham dan buat² paham shj.. bagi yg x paham, pempaham aje lah.. 

Pesan masyaikh di Nizamuddin baru ni..
  • perlu datang ke malam sabguzari dengan ahli jemaah masjid masing-masing secara sempurna.. 
  • datang dengan fikir untuk bawa jemaah tunai 4 bulan / 40 hari..
  • balik pula dengan fikir untuk bawa jemaah tunai 4 bulan / 40 hari minggu depan.. 
  • orang-orang lama kena hubungkan diri dengan malam sabguzari untuk dapatkan makanan rohani.. 
  • tak perlu tashkil orang-orang tempatan ke malam sabguzari. Hubungkan mereka dengan amalan masjid di tempat kita.. (supaya mereka tak rasa amalan malam sabguzari lebih tinggi dari amalan masjid Nabawi di tempatan.. err.. dan tambahan aku sikit.. supaya tak jadi alasan untuk kita tak beriktikaf sebab nak ikram orang tempatan..)
bawak alas tebal bukan alasan tebal..

~ dari pengalaman aku yang ciput.. aku dapati kengkawan yang tak ambik berat untuk hadir pada malam sabguzari, akhirnya akan lemah dalam usaha dan slow² menjadi slow motion.. apalah sangat tidur kat rumah tu.. seminggu ada 7 malam.. 6 malam ngan bini.. semalam je kat masjid tempat sabguzari.. 

Ya Allah.. jadikan lah hatiku ini mencintai keempat-empat penjuru masjid tempat sabguzari ku..

Bayan malam sabguzari baru ni..
~versi pendek;


~ versi panjang;


*nota tambahan; walaupun korang dengar bayan ni 1000 kali, masih tak akan dapat kefahaman dan ganjaran pahala yang sama dengan orang yang duduk dan dengar secara live.. wallahua'lam..



Muhammad Mus'ab, sebulan dah..






15 comments:

  1. terima kasih atas hospitality org kepong..dapat la aku makan nasi same2 korang

    ReplyDelete
  2. syuk;
    kesian hang dtg mlm sabguzari sorang²..

    Ibnu Hatari;
    comel dari Allah.. (jgn buat muka comel kat sini!)

    ReplyDelete
  3. malam subguzari...lemah macamana pun, bila datang malam subguzari, terasa bersemangat balik..(",)

    ReplyDelete
  4. As Salam.. nk tya skit. Bile tarikh Ijtimak Tonggi thn depa ek..? Berapa belanja kasar nk pg kt sn?...soalan sy xde kene mengena post tuan..he

    ReplyDelete
  5. fuad ansari;
    kalau dah sebok sgt, dtg utk tidur aje pun x pe..

    En. Is;
    tarikh ijtimak tongi
    1st: 20, 21 & 22 Januari 2012
    2nd: 27, 28 & 29 Januari 2012
    ~elok pegi yg 1st punya..

    ~belanja tertakluk kpd tambang.. kalau naik kapal terbang dlm rm1k.. kalau naik kapal laut mungkin murah lagi.. kalau naik bas atau basikal mungkin x sampai..

    ReplyDelete
  6. comelnya mus`ab, smg jd dae yg bkualiti...anak aku yg k3 khms ni dh sebulan Insyallah

    ReplyDelete
  7. malam sabguzari malam yang dirindui...dulu ke markas naik komuter, pas tu naik lrt pas tu naik teksi or bas or jalan kaki bila sampai di bukit jalil...seronok...orang tengok kita bawa bedding dan beg sangkut..tanya nak ke mana? pergi seri petaling kita ada program kat sana datanglah nanti, insyaallah,kesan begitu mendalam bila kita naik pengangkutan awam(bagi yang tak mampu macam aku nilah)

    ReplyDelete
  8. Aidarus;
    amiin..

    ismadiyusuf;
    targhib kawan² di Limbang utk hidupkn mlm markas.. semangat Kepong perlu dizahirkan.. inilah maksud Allah hantar tuan ke Kepong utk beberapa tahun.. amacam?

    ReplyDelete
  9. bayan dari Ustaz Abdul Hamid....

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum abg azhar,

    copy tarikh ijtima' tu,

    saya da letak kt GERBANG UTAMA.

    TQ...

    http://blogkarkun.blogspot.com/

    ReplyDelete
  11. Dulu masa duduk kat Kota Tinggi, markas di Air Biru (Pasir Gudang) dengan jarak perjalanan lebih 2 jam dari rumah, tapi boleh sampai malam sabghuzari sebelum asar dan wajib iktikaf bila malam markas.

    Masa duduk di Tg Malim pula, markas di Sri Petaling dengan jarak perjalanan lebih kurang sejam, boleh sampai malam shabguzari asar (juga wajib iktikaf mlm markas).

    Sekrang ni, duduk kat Ipoh, dengan markas Ipoh yang sekadar kurang 30minit dari rumah, tapi sampai malam shabguzari dah nak maghrib (kadang2 tu tak iktikaf mlm markas pun).
    Apa maknanya tu?

    ReplyDelete
  12. Abu Abdurrahman;
    tau xpe..

    hainur hapis;
    w'salam.. letak le..

    Tamindhari;
    maknanya.. dah xde makna..

    ReplyDelete
  13. En. Is;
    pembetulan tarikh ijtimak tongi.. tarikh utk foreign pd 13-15 jan.. & tarikh ke2 pd 20-22 jan.. & dinasihatkn foreign dtg yg pertama sbb tiada layanan khusus utk foreign di tarikh ke2..

    ReplyDelete

komen pembaca sangat aku hargai.. makasey...