Wednesday, December 05, 2007

Berimankah kita?


Satu orang yang dalam poketnya hanya ada duit 1 ringgit.
Dalam bank tak ada duit. Dalam lemari tak ada. Bawah bantal pun tak ada.
Seringgit tu lah duit yang dia ada.
Ada ke kita panggil dia orang yang berduit?
Bukan ke seringgit tu duit juga!

Satu orang yang lain pulak ada harta hanya sebiji basikal buruk.
Merc tak ada. BM tak ada. Banglow jauh sekali.
Tu la saja harta yang dia ada.. Basikal buruk!
Ada ke kita panggil dia orang yang berharta?
Dan bukan ke basikal buruk tu kira harta juga.

Hari ni kita mengaku orang beriman
. Tapi iman yang macam mana?
Allah kata tanda-tanda orang beriman tu bila disebut nama Allah,
maka gementarlah hatinya.
Bila azan dilaungkan; 4 kali diawalnya dan 2 kali diakhirnya pak bilal
kata Allahu Akbar. Muka kita cam mana?
(sebab muka tu membayangkan apa yang duduk dalam hati,
ialah kalau orang yang takut hantu mesti mukanya berubah bila
lalu kat kubur! JANGAN PANDANG BELAKANG...)

Kalau pucat macam sahabat Nabi, tu dah kira iman kelas pertama. Syabas!
Kalau gelabah semacam dan tak boleh buat kerja lain, Alhamdulillah!
Kalau selamba buat dek aje... ?
Yang di pejabat, sebuk dengan pejabat.
Yang di kedai, sebuk dengan kedai.
Yang tengok tv, sebuk tukar channel lain (sebab channel tu ada azan!)
Yang basuh kereta, masih dengan seluar pendeknya.
Yang bergelak ketawa ngan anak bini, bertambah besar nganga nya.
Dan yang yang yang, masih dengan yang yang yang nya.

Dan lagi Nabi ada kata kat sahabat,
hendaklah bersaksi atas iman orang yang berulang-alik dari rumah
ke masjid.

Dan Allah kata pulak orang yang memakmurkan masjid2 Allah,
itulah orang yang beriman kepada Allah dan hari akhirat.
(rujuk Quran - surah At Taubah).

Jadi, beriman ke kita?
Jom la kita sama-sama buat usaha atas iman.

3 comments:

  1. marhalla berek 1207 December, 2007 15:34

    umat dah banyak lupa Nabi SAW,main2 ngan agama..

    ReplyDelete
  2. Sy nak minta izin dr Tuan.Sy nk siarkan artikel ini di blog Friendster sy.Terima kasih.

    ReplyDelete
  3. Siarlah kat mana2 pun. Boley saja...

    ReplyDelete

komen pembaca sangat aku hargai.. makasey...