Friday, November 30, 2007

Bayan MasturatPembayan : Jemaah 2 bulan masturat yang hendak ke
New Caledonia & New Zealand pada 2 Disember 2007.
Tempat : Taman Ehsan, Kepong, Kuala Lumpur.
Tarikh : 29 November 2007 @ 5.30pm.

Ringkasan.

Usaha dakwah seperti air hujan. Jika hujan di tempat yang kontang seperti padang pasir pun maka tempat itu akan subur menjadi wadi. Tetapi jika hujan tidak turun walaupun di tempat yang subur dan hijau, maka lambat laun tempat itu akan menjadi kontang dan mati.

Satu jemaah dari Pakistan telah dihantar ke Rusia dan telah bertemu dengan seorang ulama. Ulama itu menceritakan bahawa pada satu masa dulu semasa kominis, 60 ulama di tempatnya telah dibunuh dengan memasukkan mereka ke dalam mesin pemecah batu di lombong batu. Dia telah terselamat kerana sentiasa membawa botol arak sebagai helah. Selepas itu ulama tersebut telah menangis dan menangis dan berkata bahawa ulama2 tersebut telah dibunuh kerana tidak buat kerja seperti yang kamu buat sekarang.

Allah turunkan azab di tempat2 orang Islam untuk rotan umat ini kerana berlaku zalim. Zalim kerana tinggalkan perintah Allah yang utama untuk umat ini iaitu usaha dakwah. Kita kata Amerika & the gang zalim tetapi kitalah yang sebenarnya zalim.

Di akhirat nanti sebahagian dari umat ini akan dihalau sebanyak 3 kali dari telaga Kauthar oleh Nabi sendiri kerana ketika di dunia tidak pernah mengerutkan dahi apabila melihat kerosakan pada agama. Sekali halau mereka akan jauh dari Nabi sejauh mata memandang.

Allah telah beri diri dan harta kepada kita supaya dapat digunakan untuk membina dan memajukan agama. Tetapi bila diri dan harta disalah guna maka akan jadi penyakit dan masalah. Sama seperti penggunaan dadah pada asalnya adalah sebagai ubat tetapi bila disalah guna akan jadi sebab kerosakan. Bila umat ini guna diri dan harta untuk agama maka agama akan maju tetapi bila guna untuk dunia maka dunia akan maju.

Jemaah pertama yang dihantar ke Perancis adalah jemaah dari Bangladesh pada tahun 1983. Pada masa itu tiada satu masjid pun di sana walaupun ada 4 juta orang Arab. Jemaah telah menyewa sebuah bilik dan memulakan usaha di sana. Sekarang telah ada 2000 buah masjid. Markas di St Denim setinggi 3 tingkat akan penuh setiap kali azan dilaungkan.

Elders kata bila usaha Nabi dibuat maka kota London & Paris akan bertukar seperti kota Mekah & Madinah iaitu hidupnya amalan agama. Tetapi bila usaha tak dibuat maka kota Mekah & Madinah akan menjdi seperti kota London & Paris iaitu tempat bershopping.

Di markas London telah boleh azan menggunakan loudspeaker. Gereja2 banyak ditukar kepada masjid. Gereja dibeli dengan harga murah kerana tiada sambutan orang ramai walaupun loceng dibunyikan setiap hari. Bukan puluhan tapi ratusan gereja ditukar sehingga perlimen Britain mengharamkan penjualan gereja kepada mana2 badan. Kiblat gereja adalah ke masjidil Aqsa, jadi bila ditukar kepada masjid maka kedudukan kiblat diubah beberapa darjah sahaja ke kanan iaitu ke arah kaabah.

Sepanyol dulunya adalah negara Islam tetapi bila usaha Nabi ditinggalkan maka masjid2 telah menjadi muzium, gudang, kilang dan sebagainya. Berkat dari usaha jemaah2 yang bergerak maka sekarang masjid Cardoba di Sepanyol yang sekarang telah menjadi muzium dan bar telah dibuka sedikit ruang untuk kegunaan orang Islam menunaikan solat. Kalau dulu jemaah2 dihantar untuk desak kerajaan Sepanyol ubah masjid Cordoba dari muzium dan bar kepada masjid sebenar maka ini tak akan berjaya. Tetapi dengan usaha Nabi, sedikit demi sedikit Allah buat perubahan. (lihat Masjid Cordoba klik sini)

Ada tempat2 lain yang tiada masjid, bila jemaah dihantar ke sana maka orang Islam di sana mula bartaubat dan bersolat serta mengamalkan agama. Mereka bersolat di jalan2, di taman2 dan di mana sahaja sehingga kerajaan tempatan di situ terpaksa buat masjid untuk orang Islam beribadat. Kalau dulu jemaah2 dihantar untuk desak kerajaan tu buat masjid maka tak akan berjaya.

Bila kaum wanita ada fikir agama maka mereka akan didik anak2 cara hidup agama. Halakah ta'lim dan muzakarah sifat sahabat perlu dibuat di rumah setiap hari selama satu jam supaya dapat tanam jiwa agama kepada anak2. Jika tidak anak2 akan terpengaruh dengan kartun, robot, hantu dan lain-lain. Wanita juga akan jadi penggalak suami dan anak2 untuk beri pengorbanan untuk agama dan keluar di jalan Allah. Seperti isteri2 Nabi dan sahabat yang galakkan suami dan anak2 mereka.

Yakinlah bahawa setiap susah payah kita untuk agama akan pasti diganjari oleh Allah di akhirat dengan ganjaran yang besar. Setiap amal yang dibuat ketika keluar di jalan Allah akan digandakan sekurang2nya 700,000 kali ganda malah lebih lagi.

Untuk belajar usaha ini maka kita kita diminta keluar jemaah masturat 3 hari, 10 atau 15 hari dan 40 hari IPB.

Tashkil.


11 comments:

 1. lapang dada dan fikiran bila baca bayan Masturat ni. Bagaimana fikiran dan runsing yang hanya pada duniawi, tapi bila mendapat fikir umat sebegini, adalah suatu kerahmatan. Orang rumah pun bila kita sampaikannya, dapat membina kembali fikir yang wajar. Terima-kasih atas usaha Azhar.


  - Tayar hei...

  ReplyDelete
 2. Assalamualaikum

  Tuan, saya lihat ada simbol tafakul ikhlas di blog ni.Dua tiga hari yang lepas, ada wakil takaful ikhlas datang ke mesir ni utk beri penerangan kepada kami pelajar2 yang ada di perlembahan nil ni tentang takaful ikhlas di bawah program karnival kerjaya timur tengah.Tuan sebagai apa yer dalam takaful ikhlas ni?

  ReplyDelete
 3. Takaful Ikhlas ke Mesir? Buka bz baru kot. Takpe lah. Saya adalah agen Takaful Ikhlas. Tak de gaji, cuma komisen saja.

  Walaupun kita makan gaji, berniaga atau apa saja, kena yakin Allah yang beri rezeki. Ini semua asbab yang biasa yang mana pada orang kafir pun Allah beri. Satu asbab yang besar ada pada orang Islam yang kita dah lupa iaitu asbab amal.

  Dalam Quran dan Hadis dah diberi tahu dengan asbab sesuatu amal, Allah beri rezeki. Contoh nya dalam takwa, dalam solat, dalam sedekah, Allah beri rezeki.

  Dan Rizkun Karim Allah beri kepada orang beriman dan beramal soleh dan yang hijrah pada jalan Allah untuk buat dakwah dan orang yang nusrah iaitu beri bantuan pada orang yang hijrah. Mereka inilah orang mukmin yang sebenarnya.

  Wallahua'lam.

  ReplyDelete
 4. Saya seorang karkun Jamah Tabligh dari bangladesh. Sudah selesai 4 bulan, benyak kali saya keluar di jammah dengan saudara2 dari M'sia dan Indonesia..Saya belejar bahasa melayu untuk terjemahkan bayan. Boleh boleh cakap sedikit2. Saya mau dengar bayan tabligh dari ulama2 Malayu. Saya akan gembira kalu seseorang bagi weblik boyan2 dalam bahasa melau atau indonesia. kirim email pada razam12@yahoo.com

  ReplyDelete
 5. Terima kasih buat laman ni, dapat belajar... zaidi-salam@blogspot.com

  ReplyDelete
 6. Salam.

  Mohon izin tuan utk copy & paste ke blog saya.
  terima kasih

  ReplyDelete
 7. Alhamdulillah, seronok dpt baca bayan2 di blog ini...Allahuakbar..

  ReplyDelete
 8. salam alayk. subhanallah. lain yang saya cari..lain yang saya jumpa. sangat seronok dan mulai dari harini..saya akan belajar berkerut. :)

  ReplyDelete
 9. salam. saya terlupa. mohon copy dan share. saya rasa sangat indah cerita ni. syukran.

  ReplyDelete
 10. Subhanallah... Hebat ALLAH...tak sabar nak khuruj lg. Moga terpilih nnt. Ameen

  ReplyDelete

komen pembaca sangat aku hargai.. makasey...